PULA

Istarska policija uhvatila talijanske ribare u nezakonitom ribolovu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbog nezakonitog obavljanja gospodarskog ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru, istarska policija je u srijedu zaplijenila talijansku ribaricu koja je uplovila u visini Limskog zaljeva.

Policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru uočili su u srijedu, u 12,48 sati, kako je u teritorijalno more Republike Hrvatske, u visini Limskog zaljeva, uplovila talijanska ribarica, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave istarske.

Dodali su i da je prema ribarici odmah upućeno plovilo pulske Postaje pomorske i aerodromske policije te da su policijski službenici počeli progoniti talijansku ribaricu koja, međutim, nije odgovarala na upućene pozive.

Zbog toga su oko 15 sati, unutar isključivog  gospodarskog pojasa, zaustavili ribaricu koja je u moru imala alat i obavljala gospodarski  ribolov te im izdali upozorenje da zaustave daljnje ribarenje, podignu alat iz mora i upute se prema pulskoj luci.

Zaplijenjena talijanska ribarica je u pratnji policijskog plovila uplovila u pulsku luku, a  45-godišnji zapovjednik plovila, kao i četvorica članova posade u dobi od 28, 49, 50 i 55 godina uhićeni su te je provedeno kriminalističko istraživanje. 

Zbog sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o Schengenskim granicama  i Zakona o morskom ribarstvu, protiv petero talijanskih državljana podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu, koji im je odredio novčane kazne od 2.000 kuna svakome.

Kapetanu plovila izrečena je novčana kazna od 7.000 kuna te je dužan nadoknaditi štetu biološkom bogatstvu mora i troškove korištenja službenog plovila od ukupno 17.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum