šefovi ih pokušali zaštititi

Akcija USKOK-a: Petorica policajaca u istražnom zatvoru zbog opasnosti utjecaja na svjedoke

| Autor: Hina
Policija / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)

Policija / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor trojici rukovoditelja sisačko-moslavačke policije te dvojici policajaca koji su pod istragom zbog sumnje da su lažirali službeno izvješće i da su podnijeli neistinitu kaznenu prijavu.

Kako se doznaje na sudu, jednomjesečni istražni zatvor petorici suspendiranih policajaca određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, na prijedlog tužiteljstva.

Uskok je u četvrtak, ne navodeći identitete, priopćio da je pokrenuo istragu kojom su obuhvaćena dvojica policajaca PU sisačko-moslavačke te trojica rukovoditelja iste policijske uprave.

Mediji su izvijestili da je riječ o policajcima Igoru K. i Igoru P. te načelniku Sektora kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke Igoru Pasanecu, voditelju Službe za javni red i sigurnost te policijske uprave Marijanu Brnadu, kao i zamjeniku načelnika sisačko-moslavačke policije Nikici Batinoviću.

Ravnateljstvo policije je preciziralo kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su Igor K. i Igor P., prilikom postupanja u slučaju zlouporabe droga, uporabili vatreno oružje te su potom podnijeli neistinito izvješće o postupanju i lažnu kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela.

Policajci lagali da su ih pokušali pregaziti

Prema navodima medija, Igor K. i Igor P. su 8. studenoga ove godine, pored škole u Mošćenici, postavili zasjedu želeći presresti primopredaju veće količine marihuane. Dvojica kupaca su vidjevši policiju, nastavljaju mediji, počeli bježati automobilom, a policijski dvojac je, nakon što su ih službenih pištolja ispucali ukupno devet metaka, prijavili da su ih kupci automobilom pokušali u dva navrata pregaziti, kao i da su ostali živi samo zahvaljujući skokom u stranu.

Također su, prema medijima, naveli da su najprije ispalili tri hica upozorenja u zrak, a potom njih još šest u automobil kojim su kupci droge pobjegli s mjesta događaja. Jutarnji list je izvijestio da je automobil bjegunaca uskoro pronađen te da su u njemu bile torbe s oko 23 kilograma marihuane.

No, cijeli je događaj bio snimljen pa se otkrilo da vozač nije automobilom krenuo na policajce, već je pokušao pobjeći, a policajci su zapucali prema automobilu te kasnije uskladili priče.

Ravnateljstvo policije i Uskok ističu da su trojica osumnjičenih rukovoditelja sisačke policije vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja zaključili kako ne postoji sumnja da je riječ o pokušaju ubojstva te da su policajci podnijeli lažno izvješće i postupanju, kao i neistinite kaznene prijave.

Stoga su trojica šefova PU sisačko-moslavačke "poduzeli radnje" kako bi Igora K. i Igora P. zaštitili od kaznenog progona, dodaje policije i tužiteljstvo.

Podnio kaznenu prijavu tek kada je mislio da je snimka događaja uklonjena 

Tako je voditelj kriminalističke policije Igor Pasanec podnio 20. studenoga izvješće u kojem je naveo da su Igor K. i Igor P. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje.

Istog dana je voditelj službe za javni red i sigurnost Marijan Brnad to izvješće dostavio načelniku policijske uprave, nakon čega je njegov zamjenik Nikica Batinović potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Uskok dodaje kako Pasanec nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, a koju su policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja.

Smatrajući da se sadržaj snimke automatski uklanja 150 sati od njenog nastanka, Pasanec je tek 15. studenoga Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke videonadzora.

Ravnateljstvo policije nadodaje kako su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svi osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih policija podnijela kaznenu prijavu Uskoku zbog sumnje da su počinili zlouporabu položaja i ovlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of