ZARADILI KAZNENE PRIJAVE

Ubili medvjeda kod Gračaca, namamili ga pa ga ustrijelili: "To je bahata glupost"

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Josip Mikačić)

Ilustracija (Snimio Josip Mikačić)


Zbog usmrćenja medvjeda, divlje životinje s crvenog popisa ugroženih životinja, lovci stari 45 i 32 godine kazneno su prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću za protuzakoniti lov, krađu i trgovanje divljim vrstama, a njihov postupak oštro osuđuju i u lovačkom savezu.

Policija je u utorak izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojcem u čijem su automobilu još krajem svibnja carinici pronašli mrtvog smeđeg medvjeda.

Kaznenom ih se prijavom sumnjiči da su u noći s 27. na 28. svibnja ove godine u lovištu kod Gračaca postavili zamku te namamili smeđeg medvjeda (ursus arctos) koji je težio 150 kilograma i bio star šest godina, a potom ga iz lovačkog oružja odstrijelili.

Nakon toga su, po priopćenju zadarske Policijske uprave "ukrcali medvjeda u prtljažni prostor automobila splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnjak" te su ih u transportu medvjeda 28. svibnja u 11.40 na području Drniša zaustavili službenici carinske mobilne jedinice.

U to vrijeme na snazi je bila zabrana lova medvjeda pa oni "nisu posjedovali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije“, stoji u kaznenoj prijavi.

Carinska uprava je u svibnju izvijestila da su "pregledom vozila pronašli neuobičajen ulov, mrtvog smeđeg medvjeda koji se nalazi na crvenom popisu ugroženih životinja“.

Opisali su da je slučaj otkriven kada su provodili redovne pojačane mjere nadzora na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole, a kada su zaustavili vozilo lovci su im rekli da se vraćaju iz lova u Lici, iz okolice Srba, te da voze ustrijeljenog srndaća. 

Oružje oduzeto zbog daljnjih vještačenja

"Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočena mrtva životinja smeđi medvjed“, što je i prijavljeno policiji.

Tijekom kriminalističkog istraživanja koje je uslijedilo osumnjičenima je oduzeto lovačko oružje radi daljnjih vještačenja, a u istrazi su sudjelovali policijski službenici triju policijskih uprava, zadarske, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske.

U Hrvatskom lovačkom savezu kažu da je u Hrvatskoj oko 1.500 jedinki medvjeda, da populacija raste, a predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor osuđuje ovaj slučaj.

Na pitanje zašto bi netko ubio i prevozio 150 kilograma tešku zaštićenu životinju, odnosno postoji li neko tržište medvjeđeg krzna ili mesa Budor odgovara da se to "mora njih same pitati".

"Mi to osuđujemo, borimo se protiv toga i ne vidimo razumnoga odgovora. Krzno se ne može prodati, nekako unovčiti, ne postoji tržište za to, a pošto je pola medvjeda zaraženih trihinelom jedenjem mesa riskirala bi se trahineloza", kaže Budor i konkretni slučaj naziva "bahatom glupošću".

Pojašnjava da se medvjedom u Hrvatskoj gospodari, da postoje kvote za odstrel od 150 jedinki godišnje, po akcijskom planu Ministarstva poljoprivrede i odobrenju Europske unije, tako da se rast populacija kontrolira. Trenutno traje i gensko istraživanje na populaciji, a prema Budoru šteta koju ljudima radi medvjed je "sasvim prihvatljiva".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of