SLAVENSKI ĐARDIN

MOJ CILJ JE – HORIZONT: Atemporalni stihovi koji korespondiraju s aktualnim trenutkom

Prema dramatizaciji i autorskom konceptu Monike Herceg i Mirne Rustemović stihove slavenskih autora kazivali su poznati glumci Slavko Juraga, Luka Dragić, Silvio Vovk, Alen Šalinović, Ivana Boban i Barbara Vicković

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ovogodišnji 26. Sa(n)jam knjige u Istri nije bio samo u znaku književnih promocija, bilo je tu i pravih poetskih performansa, pravih manjih predstava, a sve s ciljem predstavljanja poezije široj publici. Pretposljednjeg dana Sajma, u subotu navečer, održan je pjesnički program naslovljen "Slavenski đardin", s podnaslovom "Moj cilj je – horizont", a predstavljen je izbor iz poezije slavenskih pjesnika.

Dvorište Shipyarda postalo je prava pozornica, a s raznih prozora, zidića i drugih mjesta pojavljivali su se glumci koji su prema dramatizaciji i autorskom konceptu Monike Herceg i Mirne Rustemović kazivali stihove slavenskih autora. Poeziju su kazivali poznati glumci Slavko Juraga, Luka Dragić, Silvio Vovk, Alen Šalinović, Ivana Boban i Barbara Vicković.

Emocije i metafore

Donijeli su pred publiku splet ispremiješanih stihova koji mahom korespondiraju s aktualnim vremenom, i gdje se nalaze odgovori na brojna pitanja sadašnjice. Istaknuta je emotivna sfera, kao i poniranje u drevne svjetove, pune aluzija, metafora, metonimija koje se mogu višestruko iščitavati.

(Snimio Dejan Štifanić)

I oni koji nisu toliki ljubitelji poezije, koji neće ići u knjižare ili knjižnice potražiti knjigu poezije, na ovaj način postaju dio poetskog svijeta, poezija ih zaintrigira, te će im možda nakon toga biti bliža, možda će potražiti kakvo poetsko štivo.

Renesansa poezije

U nas ima malo takve vrste kazivanja poezije, a budući da u posljednje vrijeme taj žanr ponovno doživljava renesansu, svakako je bio pogođen takav program.

Posebice jer su kazivani atemporalni stihovi koji su itekako aktualni dan-danas.

(Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini