PAZIN

FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI: Fantastične priče o sjedinjenju Istre s Maticom zemljom

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Autori čiji su radovi uvršteni u zbirku priča Festivala fantastične književnosti (M. RIMANIĆ)

Svake godine festival se bavi nekom fantastičnom temom povezanom s gradovima i općinama u Istri s nakanom traženja i interpretacije fantastičnih momenata na području Istre, a jedan od najfantastičnijih događaja u istarskoj povijesti i jest sjedinjenje Istre s Hrvatskom, objasnio je na predstavljanju zbirke "Priče o Sjedinjenju" urednik Mirko Grdinić

U Pazinu je proteklog vikenda održan 18. po redu festival fantastične književnosti koji je ove godine bio posvećen motivu donošenje Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s Maticom zemljom, a zašto je odabrana baš ta tema pojasnio je na predstavljaju zbirke "Priče o Sjedinjenju", urednik Mirko Grdinić.

Naime, svake godine festival se bavi nekom fantastičnom temom povezanom s gradovima i općinama u Istri s nakanom traženja i interpretacije fantastičnih momenata na području Istre, a jedan od najfantastičnijih događaja u istarskoj povijesti i jest sjedinjenje Istre s Hrvatskom.

Pazin, kao glavni grad i mjesto povijesnih odluka, ali i kao grad koji ljubomorno čuva i svoju prošlost i svoju fantastičnost te oboje njeguje kroz razne oblike umjetnosti. Pazin je prvi ovom povijesnom događaju pristupio na fantastičan način, iz fantastičnog kuta te pružio piscima znanstvene fantastike - fantasyja - nadnaravnog horora priliku da umjetničku slobodu i snagu imaginacije usredotoče na motive o sjedinjenju Istre s Domovinom.

Predstavljeni autori

Pozivu su se odazvali ne samo pisci iz Hrvatske, nego i iz regije, a pristigle priče - neke zabavne, neke utemeljene u povijesti kakvu poznajemo, a neke prilično udaljene od zbivanja kakva je zabilježila historiografija - nude drugačiji i zabavan pogled na povijest te svjedoče o slobodi i otvorenosti prema različitom, odnosno o vrlinama kojima se Istra ponosi.

Zbirka "Priče o sjedinjenju" predstavljena je u razgovoru s autorima, u prostoru Kaštela. Predstavljeni su autori sa svojim pričama, kao i autor ilustracije Mario Rosanda Ros. Za zbirku "Priče o Sjedinjenju" odabrani su radovi Aleksandra Žiljka "Crni Pauk, crvena putanja", Vanje Spirina "Antifašisti i vanzemaljci", Adnadina Jašarevića "Bilo jednom u Magelanovom oblaku", Dragića Rabrenovića "Borba tek predstoji", Dalena Belića "Frane Cirkular – crvena je kao krv", Bernarda Čajkulića "Odluka o pripojenju nemrtvog komada", Jasmine Blažić "Ples sa sunčevim vjetrom", Radovana Petrovića "Povratak u Istru", Gorana Skrobonje "Prisajedinjenje", Ivana Vukasovića "Štorija o proklamaciji pazinskoj", Mirka Grdinića "Krepat, ma ne molat", Viktorije Faust "Pa o potresu" i Danijela Bogdanovića "Kuore dell Istria".

Inače, na otvorenju Festivala u pazinskoj Kući za pisce, dobrodošlicu je uputila Nevija Srdoč, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti u Gradu Pazinu, koja je zahvalila organizatorima i sudionicima festivala, ali i svima koji doprinose objavljivanju festivalske zbirke priča, dodajući kako Pazin uvijek otvorena srca dočekuje pisce. Piscima je ovom prigodom zahvalila na čestom navraćanju u Pazin, ali i na tomu što su se u svojim pričama pozabavili Pazinskim odlukama kao temom svojih priča. Grdinić je uzvratio zahvalom Gradu koji redovito prati festival i na "sluhu" za festivalska događanja.

Recentna produkcija

Nakon otvaranja, prema festivalskoj tradiciji, prvog dana predstavljena je u Kući za pisce recentna produkcija fantastične književnosti u regiji. Tako je publika od samih autora imala prigode podosta čuti o romanima, "Agencija 51" Tihomira Jovanovića Tike i regionalnoj zbirci priča "Regie Fantastice 4“, romanu Gorana Skrobonje "Proročanstvo Korota" po kojemu je objavljen strip Dražena Kovačevića te romanima Saše Šebelića "Bilo jednom u Medulinu" i "Noć vještica".

Ovaj jedinstveni festival organiziraju Udruga Albus iz Pazina pod pokroviteljstvom Grada Pazina te suorganizatori Pučko otvoreno učilište Pazin kao izdavač zbirke, Muzej Grada Pazina i Gradska knjižnica Pazin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater