NOĆ NA ZEMLJI U SUTONU UZ KNJIGU

DORTA JAGIĆ: Svojevrstan hod kroz noć

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dorta Jagić, svestrana spisateljica (Snimio Duško Marušić Čiči)

Dorta Jagić, svestrana spisateljica (Snimio Duško Marušić Čiči)


Subotnji Suton uz knjigu na Sajmu bio je u znaku teme koja ima veze sa sutonom, tminom, noći. Nikada pogođeniji naslov za taj tematski ciklus. Predstavljena je knjiga Dorte Jagić "Noć na zemlji" (Naklada Ljevak), o čemu su pored autorice govorile Monika Herceg i Karolina Lisak Vidović.

Dorta Jagić diplomirala je filozofiju i religijske znanosti u Zagrebu. Piše poeziju, kratke priče, putopise i eseje, a piše i za djecu.

- Tema ove knjige je noć, zamislite zvjezdano nebo nad nama. Svojevrsni je to i hommage filmu "Blade Runner". Putnica sam noći, noć me ne zove na sjedenje, spavanje, to je vrsta hoda kroz noć, noć je zanimljiva himerna beštija. Tu je važna prije svega dramatika noći, kao i putopisni trenutak knjige, a pisanje doživljavam kao pustolovinu. Nije mi bilo lako pisati o temi nestalih u noći, prisjetila sam se i ubijenih djevojaka iz mojih krajeva, to su bolna mjesta, kazala je Dorta Jagić o svojoj knjizi koja je definirana i hrvatskim "Twin Peaksom".

Za sebe je rekla da je neostvareni socijalni radnik i astronaut, te je istaknula da je puno naučila od običnih ljudi, koji su odredili njezino iskustvo i potom i književni opus.

Karolina Lisak Vidović osvrnula se na Dortin umjetnički svijet te je kazala da je ova knjiga poetski kondenzat autoričina umjetničkog svijeta.

- Iako je knjiga tiskana, pa i objavljena prije šest mjeseci, ona nije gotova, ukoričena je, no nije dovršena, ona će nastajati i dalje, navela je Lisak Vidović.

Monika Herceg usredotočila se na temu noći u ovoj knjizi, na to kako sve postaje tajanstvenije, mističnije, neobičnije.

U završnici je autorica pročitala i nekoliko ulomaka iz knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of