PREDSTAVLJENE KNJIGE MILANA RADOŠEVIĆA I RENATA MATIĆA

Kako se prije jednog stoljeća razvilo društvo nasilja

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Darko Dukovski, Milan Radošević, Renato Matić i Damir Agičić (Snimio Paulo Gregorović)

Darko Dukovski, Milan Radošević, Renato Matić i Damir Agičić (Snimio Paulo Gregorović)


U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici večeras su predstavljene knjige "Geneza antifašizma u Istri" Milana Radoševića i "Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi" Renata Matića.

Radošević je u knjizi obradio brojne događaje iz 1920. u južnoj Istri, od ubojstava u siječnju i svibnju, preko spaljivanja hrvatskih ustanova u srpnju pa sve do govora Mussolinija u rujnu. Matić je analizirao kako se u tom razdoblju razvilo društvo nasilja i što je tome uslijedilo: preuzimanje i pokoravanje društva, ali i antifašistički otpor.

Radošević je također rekao da je pero jače od mača i da se valja boriti istinom kako se loši događaji iz povijesti ne bi ponovili. Dodao je da se do milijuna žrtava fašizma došlo tako što nitko u međunarodnoj zajednici ništa nije rekao kada je fašizam učinio prve zločine poput paleža Narodnog i Radničkog doma u Puli.

(Snimio Paulo Gregorović)(Snimio Paulo Gregorović)

Renato Matić je iznio da antifašizam nije počeo 1941. kako su nas učili već 1920., a što je opisano u ovim knjigama te da su se stradanja u 30-ima i 40-ima mogla spriječiti da se na vrijeme zaustavio fašizam.

Izdavač Damir Agičić je za izdane knjige rekao da su znanstvene, ali zanimljive širokoj publici.

Darko Dukovski je rekao da je antifašizam u Puli nastao kao neformalan odgovor različitih skupina na sve što su fašističke škvadre radile.

Otac i sin Radošević, Ratko i Milan (Snimio Paulo Gregorović)Otac i sin Radošević, Ratko i Milan (Snimio Paulo Gregorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini