MEĐUNARODNA SURADNJA

PROJEKT O BANKARSKO-FINANCIJSKOJ "REVOLUCIJI" NA SVJETSKOM TRŽIŠTU: Predstava "$ve› j€ u novcu" Bacača sjenki gostuje u Italiji

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Bacači sjenki u svom novom projektu

Nakon prošlogodišnjih izvedbi na festivalima i manifestacijama u Trstu, Zagrebu, Udinama, Dubrovniku, Podgorici i Skopju predstava "$ve› j€ u novcu" zagrebačkih Bacača sjenki gostuje danas u teatru Ottagono u gradiću Codroipo nedaleko Udina. Najava je to velike ovogodišnje turneje koja će se dogoditi u više od deset hrvatskih gradova te na festivalima u inozemstvu

"$ve j€ u novcu/Gu€££o ch€ conta $ono i So£di/a££ that Counts i$ Mon€¥" novi kazališno uzbudljivi projekt osebujnih zagrebačkih Bacača sjenki danas u 20.45 sati gostuje u Italiji, u teatru Ottagono u pitoresknom gradiću Codroipo nedaleko Udina. Riječ je o predstavi koji je premijerno izvedena u listopadu prošle godine u Zagrebu, a uslijedila su uprizorenja na festivalima i manifestacijama u Trstu, Zagrebu, Udinama, Dubrovniku, Podgorici i Skopju. Današnja talijanska izvedba najava je i velike ovogodišnje turneje tijekom koje će "$v€ j€ u novcu" pohoditi deset hrvatskih gradova te više festivala u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Italiji.

Društvene vrijednosti i novac

- Izvedbeni projekt "$v€ j€ u novcu" sudionički s publikom proučava odnose društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cjelokupnoj društvenoj razmjeni. Koncept projekta vezan je uz najavljenu bankarsko-financijsku "revoluciju" na svjetskom tržištu u 2020., te u stvarnom vremenu prati paralelne odabrane financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice, objašnjavaju Bacači sjenki.

Projekt-radionicu-predavanje "Sve je u novcu" režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu i Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini. Svjetlo, video i zvuk potpisuju Saša Bogojević i Domagoj Klasić, organizacija i izvršna produkcija djelo su Zvonimira Bešlića i Roberte Collaccino, a za "administraciju projekta i obračun" zadužene su Nela Katić Novačić i Adrian Girardi.

U fazi pripreme projekta "Sve je u novcu" sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, glumica Maria Grazia Plos, fizičar, povjesničar ekonomije te dramski pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi, performer i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici. Projekt sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Regija Friuli Venezia Giulia te Grad Zagreb.

Brojne nagrade i priznanja

Bacači sjenki (Zagreb, Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima diljem svijeta u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. Bacači sjenki u svojim projektima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Oni također temeljito istražuju prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, čime dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete koji su po prvi put su uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.

Jaka socijalna komponenta

Kulturna udruga Mamarogi osnovana je u Trstu 2015. godine i od početka stvara sinergijske projekte s drugim sličnim umjetničkim subjektima, kako nacionalnim tako i međunarodnim. Razvija projekte s jakim socijalnim komponentama poput "Socijalne Komedije" (Social Comedy, 2016.) u suradnji s ICS-om, talijanskim konzorcijem za solidarnost – Ured za izbjeglice, a čiji je dramski tekst dobio drugu nagradu na natječaju Fortunedautore 2016. Vraćajući kazalištu njegovu nezamjenjivu društveno kulturnu funkciju, bave se različitim položajem žena u društvu s projektom "Effe Come" (Effe kao), a krenuvši od teme holokausta progovara o raznim diskriminacijama u predstavi za djecu "Auschwitz. Priča o vjetru" (Auschwitz. Una Storia di Vento). Udruga je također vodi intenzivne stvaralačke i kazališne radionice za različite dobne korisnike i posebno za ugrožene i marginalizirane skupine.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater