IZLOŽBA ILUSTRACIJA

Slikovnice autorice Marije Gradečak u Galeriji HUiU: U PULI MALA MICA DIZAJNERICA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Marija Gradečak autorica je slikovnice "Mala Mica dizajnerica", a izložba ilustracija iz te slikovnice otvorena je u Galeriji HUiU u četvrtak navečer.

Slikovnica, autoričin prvijenac, obuhvaća razvoj dizajnerskih proizvoda te edukacije za djecu.

- Najprije sam napisala tekst, a onda su kompjuterskom tehnikom nastale ilustracije. Pišem već dugo, kako je krenula inspiracija, sjela sam i napisala tu slikovnicu u stihovima, rimovanu, što je u biti i svojevrsni priručnik za male dizajnere, odnosno uči najmlađe što je to dizajn, koji se pojmovi tu koriste, a tu je i zadatak za njih, da primijene naučeno.

(Snimio Danilo Memedović)

Mala Mica glavna je junakinja ove priče, štosna dama istančana brka za ljepotu i sklad, koja spretno bira ono najbolje od parketa i tapeta, keramike. Kroz ovu junakinju djeca uče "tajne" iz dizajnerskoga svijeta.

Mislim da takvih slikovnica nedostaje, a pošto se bavim dizajnom i volim pisati, spojila sam te dvije svoje ljubavi, kazala je autorica ističući da su tu izložene sve ilustracije iz ove vedre i poučne slikovnice.

(Snimio Danilo Memedović)

Uz svoje svakodnevne navike, komunikaciju s klijentima, proizvođačima i izvođačima, aktivnom djelovanju u dizajnu i organizaciji projekata uređenja interijera, Mica na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana.

Otvarajući izložbu Kristina Nefat kazala je da su iznimno zadovoljni što se ova autorica prijavila za izlaganje u ovoj galeriji te da je bila oduševljena njezinim radom kada je vidjela ovu slikovnicu, i mislila ju je pozvati da ovdje izlaže. No, autorica se sama prijavila. U prostorima HUiU-a održat će i radionicu dizajna za djecu.

(Snimio Danilo Memedović)

Marija Gradečak rođena je 1986. u Varaždinu. Završila je studij primijenjene umjetnosti u Ljubljani, gdje započinje i njeno profesionalno iskustvo iz područja dizajna.

Sudjelovala je u razvoju i realizaciji umjetničkih instalacija, performansa, happeninga te konceptualnog i komercijalnog dizajna proizvoda.

(Snimio Danilo Memedović)

Osnovala je svoj brand modnih dodataka iz recikliranih materijala te djelovala na području redizajna namještaja. Izlagala je na skupnim izložbama, dizajnerskim manifestacijama te sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Dobitnica je druge nagrade Lorenzo il Magnifico u kategoriji tekstilne umjetnosti na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenzi 2017. te zlatne plakete i diplome Mobil optimum 2016. za inovativan razvoj i kvalitetu proizvoda "Lap" na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije u Zagrebu. Piše poeziju u prozi koja je objavljena u dvije skupne zbirke "Aritmia" i "Fatamorgana" te povezuje dizajn i književnost u sastavu svojih konceptualnih radova. Hrvatski centar za dječju knjigu, izabrao ju je da svojim ilustracijama iz slikovnice "Mala Mica, dizajnerica" predstavlja Hrvatsku na najstarijoj međunarodnoj (bijenalnoj) izložbi ilustracija BIB u Bratislavi prošle godine.

Izložba traje do 18. ožujka 2022. godine i može se razgledati od ponedjeljka do petka od 12 do 20 sati.

(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter