NARCISA ADALGISA ŠKOPAC Obljetnička izložba u Buzetu

Nježni, nikad opsesivno provokativni, već romantični aktovi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Jadranka Varljen, Adalgisa Škopac i Mirjana Pavletić na otvaranju izložbe

Vidjeti nevidljivo i otkrivati magijom stvaranja, energija je koja me pokreće svakodnevno na mom slikarskom putu, poručila je Narcisa Adalgisa Škopac, umjetnica i profesorica likovne kulture iz Labina, na otvaranju svoje slavljeničke samostalne izložbe slika u buzetskoj palači Bigatto

Samostalna izložba slika iz najnovijeg ciklusa aktova "Mačka može i u kralja gledati - reče Alisa", umjetnice i profesorice likovne kulture iz Labina Narcise Adalgise Škopac, organizirana u povodu njenog 30- godišnjeg umjetničkog djelovanja, otvorena je u palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". Time je upravo iz Buzeta startala ovogodišnja turneja autoričinog ciklusa aktova. Ostale dvije izložbe planirane su u Galeriji sv. Nikole u Malinskoj te u Dvorcu u Sv. Križu Začretju.

Majstorica kolorita

        Za prvu u nizu slavljeničkih izložbi, labinska slikarica izabrala je upravo Buzet u kojem je proteklih godina kroz šest izložbi predstavila dio svoga bogatog likovnog opusa, a istarski sjever zadužila je i kao ilustratorica, odnosno suradnica u likovnoj opremi dvaju buzetskih izdanja. Kao majstorica kolorita, koja se bez susprezanja igra paletom i kistom Adalgisa je dala svoj obol zbirci pjesama pjesnikinje Marije Ribarić "Zubalj va srcu" i knjizi "Legende istarskog sjevera" pjesnika i književnika Vladimira Pernića, podsjetila je otvarajući izložbu ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić. Čestitala je umjetnici na stvaralačkom jubileju, i na izuzetno uspješnom umjetničkom opusu koji je nastao u tom razdoblju, na velikom broju realiziranih izložbi u zemlji i inozemstvu, idejama, energiji, upornosti, znanju, a nadasve sjajnim porukama i ljepotom kojima daruje svakim svojim likovnim ciklusom.

        Upravo je kolorit kao bitnu odrednicu cjelokupnog Adalgisinog stvaralaštva izdvojila i profesorica Jadranka Varljen. Govoreći o autoričinom novom ciklusu citirala je likovnu kritičarku i direktoricu časopisa Segni d'Arte Nicoline Bianchi te rekla kako se radi "o nježnim aktovima, nikad opsesivno provokativnim, već romantičnim, opisanim onim simpatičnim nestašlukom obojene ironije, kao modeli ispred ogledala koji ne mare za strastvene poglede imaginarnog voajera. Vitki ženski likovi, bujnih tijela, ni u jednom trenutku otvoreno provokativni, već obavijeni sedefastom atmosferom koja je dočarana prijelazima boja, i ponekad gotovo eterični, izazivaju poetske ljubavne snove. Dražestan spoj svega što čini ženstvenost, između gracioznosti i fantazije, dekontekstualiziran od senzualnih naglašavanja, kao da je proizašao iz jedne unutarnje stvarnosti koja živi jedan svoj intimni "ethos" u svojem najmodernijem smislu erotske duše, strastvene i sanjarske."

Unutarnja potreba

        - Slikarstvo ta moja unutarnja potreba i ja - jedno smo. Jednostavno je to jedan svakodnevni izazov i duboki stabilizator. To slikarstvo vodi me i omogućava da brzo iščitavam stvari, da otkrivam sebe, da otkrivam stvari oko sebe. Da je moj duh neprestano u traganju upravo dokazuje toliko raznovrsnih ciklusa. Vidjeti nevidljivo i otkrivati magijom stvaranja, energija je koja me pokreće svakodnevno na mom slikarskom putu, poručila je umjetnica uz zahvalu svima koji su omogućili realizaciju izložbe i izdavanje kataloga, među njima buzetskom Učilištu i ravnateljici Pavletić, voditelju buzetskog Zavičajnog muzeja Saši Nikoliću, Općini Raša i Istarskoj županiji.

        Narcisa Adalgisa Škopac diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjer likovna kultura, Odjel slikarstva. Sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U tri desetljeća rada i izlaganja ukupno je realizirala preko 70 samostalnih i 75 skupnih izložbi, predstavivši svoja umjetnička ostvarenja širom Hrvatske, ali i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. Stvorila je više uspjelih ciklusa inspiriranih istarskim podnebljem, "Beskrajnost", "Živo vrijeme", "Živo vrijeme I", "Istarski krajolik", "Mirisi boja", "Mirisi boja u bijelom", kao i ciklus "Autoportreti", te najnoviji ciklus aktova "Mačka može i u kralja gledati - reče Alisa", kojim se predstavila buzetskoj publici.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum