IZLOŽBA U ROVINJSKOM MMC-U

ISTARSKE CRKVE: Bogatstvo sakralne arhitekture Istre zabilježeno objektivom Siegfrieda Schwarza

Poruka izložbe je da potaknemo svjesnost o ovoj vrijednoj baštini za Istru i šire, te se nadam kako će barem nekoliko zaboravljenih crkvica s fotografije biti obnovljeno. Kada bih bio milijarder, ne bih kupovao imanje, već bih angažirao stotinu mladih studenata umjetnosti, dao im novac i pokazao koje crkvice treba renovirati, kazao je Siegfried Schwarz

| Autor: Aleta BRATTONI
Dubravka Svetličić i Siegfried Schwarz na otvaranju izložbe

Dubravka Svetličić i Siegfried Schwarz na otvaranju izložbe


Nakon što se rovinjskoj publici predstavio 2009. godine izložbom fotografija "Impressioni di Trieste", Siegfried Schwarz ovog ljeta ponovno gostuje u Multimedijalnom centru u Rovinju, gdje je otvorena njegova samostalna izložba fotografija "Istarske crkve". Izložene fotografije prikazuju samo djelić bogate zbirke od preko tri tisuće fotografija koje je autor fotografirao na svom putovanju Istrom u namjeri da posjeti i dokumentira i najmanju crkvicu.

Studiozan i kvalitetan projekt

- Siegfried se koncentrirao na fotografiranje jedne teme – istarskih crkvica, bilo da je riječ o crkvama koje su urbane, o seoskim crkvicama, kapelicama ili čak grobljima. Fotografirao je njihovu unutrašnjost – namještaj, skulpture, freske, kao i ambijent u kojem se nalaze, odnosno fasadu, i ostale detalje poput zvonika i preslice, tip zvonika na pročelju crkve s "oknima" u kojima se nalazi po jedan ili dva zvona, a predstavlja simboliku žene u toj arhitekturi", objasnila je na otvaranju Dubravka Svetilčić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja.

Svetličić je ukazala na studiozan i kvalitetan umjetnikov rad, te istaknula da je Siegfried Schwarz svoj pothvat dokumentirao u knjizi u kojoj je izradio zanimljivu kartu Istre, geografski podijeljenu na četiri teritorija. Sve su crkve koje je obišao na karti obilježene tako da čitatelj može i sam krenuti u njihov obilazak u jednom smjeru i završiti zacrtani krug.

Upravo je i sama izložba postavljena kružno, pa se tako kreće suprotno od smjera kazaljke na satu od Muggie, preko Izole i Pirana do Zambratije, Buja, Poreča i Vrsara, zatim do Bala i Vodnjana, te do centralne Istre, Buzeta i Huma, a put završava na Ćićariji.

Na fotografijama se nalaze i sva bitna kulturno-umjetnička i povijesno-stilska razdoblja od bizantske umjetnosti, kršćanske umjetnosti, predromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka, neoklasicizma... Time se ujedno ističe nevjerojatno bogatstvo kulturno-povijesne baštine naše regije.

Sve fotografije Rovinju na dar

- Istra se smatra jednom od najbogatijih regija u Europi, ali i šire po pitanju arhitekture, osobito poljskih crkvica. Upravo zbog brojne, bogate i velike baštine, pred nama je težak zadatak, ali i velika odgovornost da nastavimo brinuti o njoj kako bi naša djeca, unuci i svi koji nas pohode u toj baštini mogli uživati. Naša županija na tome radi sustavno, ali sredstava nikada nije dovoljno. Stoga, s ovog mjesta upućujem vapaj da se pronađu sponzori koji bi sustavnije i ozbiljnije mogli obnavljati takvu baštinu, kazala je Dubravka Svetličić.

To je, između ostalog, i cilj Siegfrieda Schwarza, jer sve što radi, veli on, radi sa svrhom poticanja da se crkve posjete i tako ne padnu u zaborav.

- Poruka izložbe je da potaknemo svjesnost o ovoj vrijednoj baštini za Istru i šire, te se nadam kako će barem nekoliko zaboravljenih crkvica s fotografije biti obnovljeno. Kada bih bio milijarder, ne bih kupovao imanje, već bih angažirao stotinu mladih studenata umjetnosti, dao im novac i pokazao koje crkvice treba renovirati, kazao je Siegfried Schwarz.

Sama izložba svojevrsna je zahvala umjetnika i njegove supruge Rite našoj sredini, u kojoj se osjećaju i više nego dobrodošlima već 20 godina, tijekom kojih su rodni Linz zamijenili Medakima u općini Sveti Lovreč. Također, sve fotografije s ove izložbe autor namjerava pokloniti Rovinju, gradu koji broji čak 31 crkvu, uključujući i neke u ruševnome stanju.

- Fotografije planiramo postaviti u određene ustanove poput škola ili bolnice, s namjerom da se priča o našoj bogatoj kulturnoj baštini zadrži. Iduće godine, nadam se kako ćemo prikupiti sredstva i obnoviti krovište crkve sv. Pelagija u krugu rovinjske Bolnice gdje namjeravamo smjestiti fotografije svih rovinjskih crkvica. Plan je napraviti prigodan, jednostavan materijal kako bi biciklisti i šetači isti mogli uzeti i krenuti s periferije grada Rovinja, obilazeći sve crkvice i završiti u našoj crkvi sv. Eufemije, objasnila je Dubravka Svetličić.

Podsjetimo, jedan od najranijih oblika turizma bio je upravo onaj vjerski pri čemu su se pohodile crkve. Ova izložba želi potaknuti baš na takvo jedno putovanje.

U ljepotama istarskih crkava kroz objektiv Siegfrieda Schwartza posjetitelji će moći uživati sve do 11. srpnja u radno vrijeme rovinjskog MMC-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater