GALERIJA POOLA

Otvorena izložba "All I ever wanted was to be myself" Dragana Vojvodića

| Autor: Vanesa BEGIĆ


- Nikada duže otvorenje u Galeriji Poola, gotovo 45 minuta uz performans i autorovo vodstvo kroz svaki rad, kazao je Bojan Šumonja kao domaćin ove galerije u subotu navečer prilikom otvorenja izložbe "All I ever wanted was to be myself" Dragana Vojvodića.

Autor ovdje donosi razne radove baveći se fenomenima memorije, identiteta te odnosom umjetnosti i društva tijekom rezidencijalnih i istraživačkih projekata u Norveškoj, Hrvatskoj, Estoniji, Rusiji, Islandu, Grenlandu, Estoniji, Japanu, SAD-u i Srbiji.

Izložene su "Suprematistička transmisija", fotografije umjetničke akcije realizirane u norveškom Bergenu 2015. godine, potom je tu "Soundless" LP bez vokala s tiražom od 10 primjeraka, fotografije umjetničke akcije "Next 100 years", instalacija u samoljepljivoj foliji iz ove godine, print na geografskoj mapi, svjetlosna instalacija…

Prije samoga otvorenja održan je autorov performans, gdje autor leži na podu i čita, a iz tog njegovog solilokvija proizlaze razne životne tematske i interesne sfere.

- Strategija aproprijacije koncipirana je kao prikaz individualne umjetničke prakse koja propituje različite konceptualne umjetničke pristupe i uspostavlja nove vizualne i semantičke relacije i kontekst, stupajući u interakciju s umjetničkim postupcima autora kao što su: Kazimir Malevich, Marcel Duchamp, John Cage, Thomas Bernhard i Ai Weiwei. Baveći se fenomenima memorije, identiteta, te odnosom umjetnosti i društva realizira radove u kojima primjenjuje stvaralačke postupke kao što su: strategija aproprijacije, reinterpretacija, citatnost, kolažiranje, montaža, fragmentacija, kazao je Bojan Šumonja ističući da je ovo prva ovogodišnja izložba u ovoj galeriji.

Vodeći nazočne kroz postav, autor je rekao da se referira na niz umjetnika, da je performans za njega poput emotivnog tereta te da su radovi nastali na rezidencijama, a tijelo koriti kao skulpturalnu umjetnost.

Dragan Vojvodić (1965.) studirao je u Sarajevu, a diplomirao u Novom Sadu. Izražava se kroz različite medije: performans, umjetničke akcije, instalacije, in situ, video, fotografije, skulpture, slike. Izlaže diljem svijeta.

Izložba je postavljena do 29. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter