HOJSKI

Ususret lokalnim izborima: EVO KAKO ĆE GLASATI ZARAŽENI KORONAVIRUSOM

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva, rekao je u subotu u HTV-ovom Dnevniku da je za izbore prošle godine DIP primao kandidature u Saboru, a sad se primaju na 576 mjesta, koliko imamo jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, što je malo veći izazov. 

"Sva naša izborna povjerenstva dobila su naputak kako organizirati rad vezano za epidemiju i mislim da tu neće biti nikakvih problema", rekao je Hojski.

Dodao je kako je HZJZ-a dao jasne preporuke za prikupljanje potpisa: štandovi na otvorenom, maske, vlastita kemijska olovka, dezinficijens...

"Oni koji će na dan izbora biti u izolaciji i samoizolaciji glasovat će, rekao je Hojski, isto kao na prošlim izborima.

Javit će se izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na dan izbora, doći će im pred kuću ili na vrata, bitno je samo reći da će oni koji su u izolaciji, koji imaju Covid, glasati uz pomoć osobe od povjerenja. Znači, birački odbor neće biti u direktnom kontaktu sa zaraženima", istaknuo je, prenosi Direktno.

Posebnost je ovih lokalnih izbora i organizacija glasovanja na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji. Hojski je rekao kako su detektirali 51 biračko mjesto koje nije u funkciji te da su povjerenstva uspjela riješiti 25 biračkih mjesta, dok za 26 nemaju zamjenske lokacije i ondje će se postaviti šatori.

Upitan o cijeni izbora Hojski je naveo kako će pet milijuna kuna otići na glasačke listiće, 10 milijuna kuna je informatička podrška... 

"Imate oko 65.000 članova biračkih odbora, s obzirom na to da će biti 6500 biračkih mjesta, izborna povjerenstva oko 7000 članova, sve je to preko 100 milijuna kuna", rekao je Hojski.

"Naknada za predsjednike biračkih odbora je 400 kuna, a za članove 350 za svaki krug", naveo je.

"Naknade članovima povjerenstava su od 2000 do 6000 kuna, ovisno o broju biračkih mjesta", rekao je Hojski, prenosi Direktno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater