MANE I MANIRI NOVOG PREDSJEDNIKA

Analitičar Puhovski: "MILANOVIĆA NIKADA NISU ZANIMALI ODNOSI S IDS-om. U Istru će dolaziti na fešte i svaki put će reći nešto neugodno da ne bi bilo dosadno"

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Mislim da će Milanović biti u čestom sukobu sa SDP-om, a u još češćem s HDZ-om. Naime, moglo je ispasti i da Plenković bude predsjednik SDP-a, a Milanović predsjednik HDZ-a. I nijedna stranka ne bi izgledala mnogo drukčije nego što izgleda danas

 Kakve promjene slijede na Pantovčaku izborom Zorana Milanovića? To smo pitanje postavili uglednom političkom analitičaru dr. Žarku Puhovskom, koji se posljednjih mjeseca poprilično bavio predsjedničkim izborima i odnosima u vrhu hrvatske politike.

- Je li, po Vašem mišljenju, Zoran Milanović dovoljno kapacitiran, da ne kažem sposoban za dužnost predsjednika Republike na koju je upravo izabran?

- Milanović je prekapacitiran za predsjednika što je, zapravo, problem. On ima viška energije i sposobnosti te je pitanje kako će to ugurati u onaj okvir koji Ustav predviđa za predsjednika države. On je doista čovjek koji dobro, pa i najbolje funkcionira s pozicije moći. To mu u ovom slučaju neće biti moguće. Položaj predsjednika Milanović prihvaća kao rezervnu varijantu.

Liberalne vrijednosti

- Nije li mu to vrhunac, kruna karijere?

- Mislim da nije. Vrhunac je bio položaj premijera jer njega zanima moć. Ne zanima ga da bude priman po različitim uglednim mjestima, nego ga zanima čista moć koju sada baš i neće imati.

- Ako ga zanima politička moć, zašto nije predlagao ustavne izmjene i šire predsjedničke ovlasti?

- Milanović tu funkciju ne shvaća ozbiljno. To vidi kao rezervu i jasno je rekao da je njegov karakter njegov program. Nitko nije ni mogao puno predlagati zato što bi ti prijedlozi bili ili besmisleni ili protuustavni.

- Izjavili ste da Zoran Milanović nije ljevičar. Pa što je po pripadnosti političkom i svjetonazorskom spektru?

- Milanović je sam za sebe rekao da je liberal-kalvinist, ma što to značilo. To je dva puta ponovio. Mislim da se radi o čovjeku kojemu je stalo do urednog funkcioniranja sustava, do osnovnih ljudskih prava, što je nedvojbeno, i normalnog funkcioniranja državne moći. Da tu moć, ako je moguće, ima on i da ona bude uredno posložena. Na tome inzistira, on je čovjek koji prije svega zastupa liberalne vrijednosti.

- Što bi te vrijednosti u nas predstavljale?

- Milanović nijednom u izbornoj kampanji nije, pa ni iz demagoških razloga, govorio o siromašnima, starima, bolesnima i slično. Njemu to naprosto nije prirodan okoliš u kojem se kreće. On se kreće među mladima i uspješnima.

- Milanović je ponovio da ga stranačka pripadnost neće zanimati i da će prema svim strankama imati jednak odnos. To je razlika u odnosu na njegovu prethodnicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je manje-više otvoreno navijala za HDZ. Hoće li Milanović ipak biti više na SDP-ovoj strani nego što to najavljuje?

- Puno manje. Kolinda Grabar-Kitarović nastala je u HDZ-u, dok on nije nastao u SDP-u kao politička osoba. Drugo, ona je mnogo manje samostalna od njega. Štoviše, mislim da će Milanović biti u čestom sukobu sa SDP-om, a u još češćem s HDZ-om. Naime, moglo je ispasti i da Plenković bude predsjednik SDP-a, a Milanović predsjednik HDZ-a. I nijedna stranka ne bi izgledala mnogo drukčije nego što izgleda danas.

Previše sumnjivo

- Na Pantovčaku će se promijeniti desetak, kako se kaže u narodu, uhljeba?

- Milanović će energičnije prigovarati i dihati za ovratnik Vladi, ali ne puno drastičnije nego što bi to Kolinda radila jer ne bi trebala brinuti o narednom mandatu.

- Koju prvu gestu možemo očekivati od predsjednika Milanovića? Put u Sarajevo, glancanje Titove biste, selidba s Pantovčaka?

- Potez s Titovom bistom bio bi povratak na staru verziju odnosa. On će se pokušati ponašati mirno i u okviru institucija, bez velikih gesta, sve dok ga ne ponese njegov karakter. Pokušavat će tjerati vlast da se ne susreće s osumnjičenim osobama, da se spriječi stranačko kadroviranje te vjerujem da će u svoj krug pokušati uvući nekoga tko je blizak HDZ-u.

- Možda nekoga bliskog braniteljima, iako ima Antu Kotromanovića?

- Kotromanović je čovjek koji je pročitan kao njegov. Mislim da će pokušati pokazati kako je podjela SDP - HDZ stvar prošlosti.

- Ipak, kao glavni suradnici vide se njegov kum Joško Klisović, glasnogovornik Nikola Jelić, bivši ministar Orsat Miljenić?

- Naravno, kad dođe do slaganja ekipe, onda su nam najbliži oni s kojima smo familijarno povezani. Sve ostalo je previše sumnjivo.

- Kakav će ured imati Milanović, manji ili veći, možda paralelnu Vladu?

- Imat će što je moguće manji ured. Njemu ne trebaju savjetnici jer ne sluša savjete. To mu je gubitak vremena. Ured će biti slab, možda s jednim do dva poznata i jaka imena. Neće biti puno ljudi.

Oštre riječi

- Predsjednik može nešto pokušati promijeniti u sferi vanjske politike. Hoće li Milanović, naprimjer, sklanjati Hrvatsku iz inicijative "Tri mora" ili ipak neće sada kad joj se približila i Njemačka?

- On ima odličnu mogućnost da, s obzirom na njihove karaktere i poznavanje s Plenkovićem, igra ulogu dobrog i lošeg policajca. To znači da hoda po svijetu i govori ne baš ugodne stvari svojim sugovornicima, a nakon toga Plenković može reći da je predsjednik samo jedan od sudionika u kreiranju hrvatske vanjske politike. Na taj se način može provjeriti kako su ti sugovornici reagirali na određene oštrije formulacije koje bi izrekao Milanović. Ali ne znam mogu li se oni o tome dogovoriti.

- Takvu politiku mogu primijeniti prema Srbiji. Milanoviću je to glavni biznis, HDZ-u ratno nasljeđe?

- Upravo tako, Milanović može Srbiji uputiti oštre riječi, a onda Plenković to može pokušati pokrpati. To nije bez presedana u nekim državama i ne bi Hrvatska bila prva koja se tako ponaša.

- Hoće li Milanović povući Hrvatsku vojsku iz Afganistana? HDZ kaže da se tamo brani Hrvatska.

- Vojska se već povlači. Amerikanci su počeli izvlačenje, povući će se i HV i taj je problem riješen.

- Hoće li Milanovićeva pobjeda nužno dati vjetar u leđa SDP-u za parlamentarne izbore?

- To im sigurno daje vjetar u leđa, ali nema tog vjetra koji Bernardić nije u stanju propuhati. To je njihov problem.

- Očekujete li izbore do ljeta i može li se Milanović praviti posve neutralan u tom pogledu?

- Igrat će ulogu ako izbori budu brzo. Ali to nije realno jer je Plenković neodlučan. Odugovlačio je s izborima i kad je mogao dobiti dvotrećinsku većinu, pa ne vidim razloga da sada požuri. Osim ako ga pritisnu uvjeti u stranci. Ali on je očito čovjek koji oklijeva. Nitko nije spomenuo kako je na izborne rezultate utjecao štrajk prosvjetara. A sigurno jest, jer mnogo ljudi koji bi glasali za HDZ nisu zbog tog štrajka izašli na izbore.

Doslovna primjena

- Milanović je dobio snažnu podršku u Istri. Može li on pokrpati odnose istarskog SDP-a i IDS-a i na neki način vratiti uslugu Istri i IDS-u?

- Radi se o tome da Milanović neće ni pokušavati utjecati na međustranačke odnose. To ga nije zanimalo ni kad je bio predsjednik SDP-a. On će svoju ustavnu odredbu da je nestranački čovjek primjenjivati doslovno. U Istru će dolaziti prigodno na uobičajene fešte i svaki puta će reći nešto neugodno da ne bi bilo dosadno.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of