Specijalna bolnica Medico

Najmodernija laserska oprema u urologiji: Dobroćudno uvećanje prostate u starijoj životnoj dobi teško je izbjeći, ali ono ne mora utjecati na kvalitetu života muškarca!

Laserskom operacijom značajno se može podići kvaliteta života osoba koje imaju tegobe uzrokovane benigno uvećanom prostatom. Upravo iz tog razloga odlučili smo da u specijalnoj bolnici Medico ponudimo našim pacijentima rješenje tog problema i novom metodom operacije, a to je operacija prostate laserom, kaže specijalist urolog dr. Fabio Božac

| Autor: Milan Pavlović
dr. Fabio Božac

dr. Fabio Božac


Dobroćudno povećanje prostate stanje je koje je kod muške populacije povezano sa starenjem. Statistika pokazuje da se s njom susreće svaki drugi muškarac stariji od 50 godina, te da se sa svakim novim napunjenim desetljećem života taj postotak značajno povećava. Samo po sebi to stanje danas nije bolest opasna za život, ali zbog simptoma kao što su učestalo i otežano mokrenje, često značajno utječe na kvalitetu života muškaraca. Zahvaljujući najmodernijoj laserskoj medicinskoj opremi od početka ove godine taj, ali i neke druge urološke probleme uspješno rješavaju stručnjaci Specijalne bolnice Medico. 

Značajno povećanje kvalitete života 

Primjenu lasera u urologiji predstavio nam je dr. Fabio Božac, specijalist urolog s tridesetogodišnjim iskustvom. "U medicini danas gotovo da i nema grane gdje se laser ne koristi. U urologiji to je počelo negdje 80-tih godina prošlog stoljeća, no najveći napredak i promjene dogodile su se tijekom zadnjeg desetljeća. Laser se u urologiji koristi za razbijanje kamenaca, operacije tumora mokraćnog mjehura ili mokraćovoda, suženja uretre ili uretera, ali najviše upravo u patologiji dobroćudnog rasta prostate. Prostata je mala žlijezda koja može činiti velike probleme, te su svi muškarci kandidati i potencijalno će imati probleme s prostatom. Neki veće, neki manje, neki će se moći riješiti lijekovima, a neke će biti potrebno operirati. Operacijom se značajno podiže kvaliteta života osoba koje imaju tegobe zbog benigno uvećane prostate i upravo iz tog razloga proizišla je težnja da u specijalnoj bolnici Medico ponudimo našim pacijentima rješenje tog problema i novom metodom operacije, a to je operacija prostate laserom. Ona spada u endoskopske metode, pri čemu želim naglasiti da laser nije zamjena za transuretralnu resekciju prostate (TURP), već je to komplementarna metoda koja nam pruža dodatne mogućnosti u operacijskom dijelu koje TURP nema", kaže dr. Božac. 

Minimalna mogućnost komplikacija 

TURP se, pojašnjava, primjenjuje kod operacija prostata malih i srednjih volumena, odnosno onih težine do otprilike 80 grama, dok se veće prostate operiraju na klasičan način, otvorenom operacijom.

"Operacija laserom nije ograničena veličinom prostate, već se tom metodom mogu operirati sve benigno uvećane prostate, bez obzira na njihov volumen. Analize su pokazale i da je mogućnost komplikacije prilikom laserske operacije za oko 20 posto manja nego prilikom TURP-a, te da je od 5 do 11 posto manja potreba za transfuzijama krvi", kaže naš sugovornik.

Kod velikih prostata otvorena operacija zahtijeva i duži tijek hospitalizacije, a sam postupak oporavka je teži i sporiji od endoskopskih operacija. Treba, naravno, uzeti u obzir i najčešće stariju životnu dob pacijenata, kao i činjenicu da su mnogi od njih opterećeni raznim bolestima ili su na antikoagulantnoj terapiji, što limitira mogućnost agresivnijih metoda liječenja. Laser se, kaže dr. Fabio Božac, pokazao učinkovitim u boljoj kontroli krvarenja pri operacijama, te je prema dostupnim podacima potreba za transfuzijom krvi prilikom takvog zahvata manja od 1 posto.

"Otvorena operacija prostate iziskuju duži boravak u bolnici i duže nošenje katetera nego postupak laserske operacije. Laserska operacija izvodi se pod regionalnom spinalnom ili općom anestezijom, te po njezinom okončanju pacijent kateter mora nositi od 24 do 48 sati zbog čega je i u tom dijelu ova metoda značajno unaprijedila kvalitetu postoperativnog oporavka pacijenta. Važno je napomenuti i da je oštećenje tkiva prostate koje ostaje nakon laserske operacije puno manje nego kod TURP metode, te da se prilikom njezina izvođenja za irigaciju koristi obična fiziološka otopina što znatno smanjuje mogućnost TURP sindroma, doduše vrlo rijetke, ali potencijalno po život opasne komplikacije koja se može dogoditi prilikom transuretralne resekcije prostate", kaže dr. Božac. 

Hrvatski lider u laserskoj kirurgiji 

U Specijalnoj bolnici Medico pacijentima je omogućeno obavljanje kompletne medicinske procedure vezane uz lasersko uklanjanje tegoba koje uzrokuje dobroćudno uvećanje prostate, od predoperacijske pripreme, do postoperacijskog oporavka. I ovom recentnom investicijom u nabavku najmodernije laserske opreme namijenjene zahvatima u urologiji Specijalna bolnica Medico potvrdila je poziciju jednog od lidera u primjeni laserske kirurgije u Hrvatskoj, te najviše standarde u skrbi o svojim pacijentima koje iz godine u godinu uspijevaju ne samo održavati već i unaprjeđivati.

Uz urologiju, laserski minimalno invazivni kirurški zahvati u Medicu se obavljaju i u kirurškim djelatnostima otorinolaringologije, ginekologije, vaskularne i spinalne kirurgije, kao i u dermatološko kozmetičkim zahvatima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini