ZAGREB

Žokalj: Nije poštivana procedura kod isključenja članova zagrebačkog HDZ-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica Časnog suda zagrebačke organizacije HDZ-a Željka Žokalj  poslala je pismo čelnicima HDZ-a, ocjenivši da u odluci o isključenju osam članova GO HDZ-a Zagreba radi teže povrede članskih obveza objavama u Viber grupi, nije poštivana procedura provođenja stegovnih postupaka.

 Žokalj u podužem pismu upućenom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku zagrebačke organizacije Andriji Mikuliću te članovima Suda časti zagrebačkog HDZ-a, navodi kako ne može sudjelovati u tome da se bez provođenja postupaka i poštivanja procedura donose odluke o stegovnim postupcima za osam članova.

Osam članova stranke izbačeno je nakon što su, kažu u HDZ-u, u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasa za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Žokalj u pismu podsjeća podsjeća da je Odlukom Predsjedništva HDZ-a i prosincu 2017. imenovan Časni sud GO HDZ-a Zagreba, na čijem je čelu kao predsjednica, no da je i prije toga bila predsjednica Časnog suda zagrebačkog HDZ-a.

Dodaje da su se krajem 2014. i nadalje vodili stegovni postupci protiv članova HDZ-a Zagreba radi povreda članskih obveza, a da su se pod njenim presjedanjem "poštivale propisane procedure". "Svaki član protiv kojeg je bio pokrenut stegovni postupak imao je položaj stranke, imao je mogućnost iznošenja obrane", navodi, uz ostalo, Žokalj.

 Dodaje da je Časni sud zagrebačkog HDZ-a "pozvan ispred Mikulića na sastanak 14. studenoga 2019. u sjedište gradske organizacije stranke. Kaže da su svi članovi Časnog suda uključujući i nju, upoznati o Odluci o pokretanju stegovnog postupka protiv osam članova GO HDZ-a Zagreba od 14. studenoga  i to - Mirslava Borasa, Vedrana Cernya, Ante Jelčića, Vlade Kolaka, Bože Medića, Anite-Slavice Prka Đurašić, Krasnodara Raguža i Ante Šimunovića, zbog osobito teške povrede obveze člana HDZ-a.

Uz Odluku, Časnom sudu predana je i raspoloživa dokumentacija koja je bila osnova za pokretanje stegovnih postupaka. Radi se, navodi, o prepisci navedenih članova HDZ-a u Viber grupi pod nazivom "HDZ zna se".

 Žakalj spornim smatra očekivanje da će Časni sud GO HDZ-a istog dana, 14. studenoga,  "raspraviti" i donijeti odluku/odluke o osobito teškim povredama članskih obveza iz Statuta HDZ-a te da se svima prethodno imenovanim izreče stegovna mjera bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a.

 Smatra neprihvatljivim da HDZ kao narodna i stožerna državotvorna stranka, "zahtjeva od Časnog suda GO HDZ-a Zagreba da hitno/odmah u jednom danu/večeri, bez provođenja postupaka i poštivanja procedura, donose odluke o stegovnim postupcima za osam članova HDZ-a”, navodi u pismu.

Smatra i da svaki član stranke protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak ima pravo iznošenja obrane i prilaganja dokaza, a na Časnom sudu je utvrditi sve činjenice, a tek potom donijeti odluku o težini povrede obveze člana HDZ-a i izreći adekvatnu stegovnu mjeru.

Dodaje da u konkretno pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati. Predsjednica Časnog suda GO HDZ-a Zagreb Željka Žokalj zaključuje u pismu kako nije riječ o neposluhu već da se takav način protivi njenom dugogodišnjem iskustvu u primjeni zakona te važnosti poštivanja procedura.

Zagrebački Gradski odbor HDZ-a je prošli tjedan na prijedlog Predsjedništva tog odbora donio Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv osam članova gradske organizacije zbog osobito teške povrede obveze članova propisane Statutom, a Časni je sud odlučio o njihovom bezuvjetnom isključenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini