ZAGREB

Zeleni forum protiv spajanja zaštite okoliša i gospodarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Spajanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nerazumno je i neprihvatljivo, ocijenila je u petak mreža udruga za zaštitu okoliša Zeleni forum koja se ne slaže ni s time da na čelu tog ministarstva bude Tomislav Ćorić.

Zeleni forum u priopćenju ističe da Hrvatska, u skladu s naporima EU-a, treba jačati sektor zaštite okoliša i prirode, a spajanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta oslabit će sektor zaštite okoliša i prirode, koji je ionako u Hrvatskoj slab.

"Prethodna je vlada značajno oslabila sektor zaštite okoliša i prirode pripajanjem energetike tom sektoru i inkorporiranjem Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike", ocijenili su.

Također apeliraju na premijera Andreja Plenkovića da nikako sektor zaštite okoliša ne povjeri Ćoriću jer se kao ministar nije dokazao ni znanjem niti postupcima u interesu tog sektora već "upravo suprotno". 

Kao primjere lošeg Ćorićeva rada navode korupcijsku aferu Krš-Pađene, odluke o LNG na Krku, HES Kosinj, šljunčarenje Drave, istraživanje nafte i plina na kopnu itd.

"Očuvanje potencijala bioraznolikosti i ulaganje u razvoj vlastitih resursa - održive i obnovljive izvore energije, niskougljičnu industriju, ekološku proizvodnju, inovacije i zelene gradove, moraju biti temelj našeg razvoja koji je ugrađen u sve sektore", poručuje Zeleni forum.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater