Sabor:

Zastupnici osudili napade na pripadnike srpske manjine

| Autor: Hina
Hina

Saborski zastupnici iskoristili su u srijedu slobodno iznošenje stajališta kao bi osudili napad na sezonske radnike u Supetru, ali i upozorili na slične slučajeve nasilja i mržnje prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Napad na skupinu sezonaca u Supetru dokaz je da "oni koji bi trebali raditi svoj posao, to ne rade", ustvrdio je SDP-ov Ranko Ostojić.

Ostojić: Vladina osuda nasilja jednaka kvaliteti dvoslojnog wc papira

"Žalosno je da djevojka iz Varaždina mora od batina braniti svoje kolege, prijatelje, ali treba ih nazvati vrlo jednostavno žrtvama. Vatrogasac Tomo isto tako postaje simbol one velike većine u Hrvatskoj, tihih ljudi koji su spremni obraniti druge od nasilja", kazao je Ostojić upozorivši da ako država ne krene u obračun s nasilnicima samo je pitanje dana kad će se dogoditi da neki iz sabornice ili njihova djeca budu isto tako žrtve.

No, kad se čuje osuda tog događaja premijera Andreja Plenkovića ili ministara unutarnjih poslova i pravosuđa, ta je osuda "jednaka kvaliteti dvoslojnog wc papira", rekao je Ostojić i poručio kako se u vezi osude nasilja trebaju ugledati u gradonačelnicu Supetra.

I SDSS-ov Milorad Pupovac govorio je o mržnji i nasilju prisjetivši se 1995, kada je dan nakon Bljeska sam prvi put otišao u Jasenovac.

"Sve što sam završio od škola završio sam u Hrvatskoj, i ni u jednoj od tih škola, osnovne, srednje škole, fakulteta, postdiplomskog i doktorskog studija, nije me nitko učio da ikoga mrzim, nisam čuo ni jednu lekciju ili poduku od ijednoga nastavnika u kojem bi bilo koja etnička grupa ili vjerska grupa trebala biti predmet mržnje, i nijedanput nitko nije došao i kazao svake godine ćete od sada odlaziti u Jasenovac da vidite kakav se zločin tamo dogodio", rekao je Pupovac .

Pupovac: Ako je Vojislav Stanimirović ratni zločinac, i ja sam

Osvrnuo se i na slučaj nastavnika iz osnovne škole u Zagrebu koji je dobio opomenu pred otkaz zbog napisa na facebooku o posjetu Vukovaru o čemu bi se, tvrdi, svi trebali zamisliti.

“A što je to što slušaju svi osmaši kad odlaze u Vukovar svake godine kao obavezno? Slušaju da jedan od zastupnika koji sjedi u ovom Saboru i kojega nikad nitko nije osudio i ni jedna institucija nije pokrenula ni jedan kazneni postupak, da je Vojislav Stanimirović ratni zločinac. Ako je on, onda sam i i ja. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje i protiv rata već 30 godina i boriti ću se i bit ću u klubu takvih zločinaca", rekao je Pupovac.

Drži kako nije čudno da mladi "obezglavljeni porukama mržnje" posežu za nasiljem, ali nisu krivi oni već " oni što na mjestu predsjednika Republike ne čuju da se viče 'ubij Srbina' i oni koji kažu da je pjevanje 'Za dom spremni' stanovitog pjevača domoljublje".

Na njegovo izlaganje reagirao je HRAST-ov Hrvoje Zekanović uzvrativši da je Stanimirović govorio u okupiranom Vukovaru na dan pada grada i vukovarske bolnice 1991., kada je rekao da je pao "posljednji ustaški bastion u Vukovaru".

Optužio je Pupovca da relativizira Domovinski rat i da ga ne priznaje jer nikada nije izgovorio riječi "Domovinski rat".

Zekanović: Svi govore o jednom incidentu zato što su u njemu sudjelovala dva Srbina i tri Hrvata

Zekanović je također osudio incident na Braču, ali i spomenuo 1624 kaznena djela protiv života i tijela u prošloj godini. "Cijela Hrvatska bruji o jednom incidentu zato što su u njemu sudjelovala dva Srbina i tri Hrvata. Svi bruje o tome, a ove ostale zanemarujemo, ovih 1624”, rekao je.

Smatra i da se pokušava sotonizirati navijačka supkultura, navijači koji su 1990. "rekli glasno i jasno na Maksimiru ovdje u Zagrebu ne Jugoslaviji, ne Velikoj Srbiji i ne Arkanu".

"Jesu li krivi zato što svake godine obilježavaju heroja Blagu Zadru? Jesu li krivi zbog toga što su otišli u Vukovar i rekli 'ne' rađanju novo četničkog pokreta u tom gradu? Jesu li krivi zato što obilježavaju pad Vukovara? Jesu li krivi zato što jedini u Hrvatskoj pjevaju domoljubne pjesme", upitao je Zekanović.

"Nitko ne govori o ostalom nasilju, ali ćemo govoriti o jednom slomljenom nosu tisuću godina. Dosta je Milorada Pupovca i njegovog načina iznošenje jedne loše politike ovdje u Saboru. Hrvatska nije zemlja mržnje", kazao je Zekanović. 

Bačić: Verbalno nasilje iz Sabora se prenosi na hrvatske ulice

HDZ-ov Branko Bačić kazao je da najoštrije osuđuju huliganstvo koje se događa na hrvatskim ulicama, a usmjereno je protiv određenog broja članova srpske nacionalne manjine te zahtijevaju od državnih institucija da procesuiraju i primjereno kazne počinitelje.

“No, moramo se zapitati doprinosimo li mi ovdje u Hrvatskom saboru svojim govorom, koji često puta predstavlja verbalno nasilje, da se verbalno nasilje iz Sabora prenosi na hrvatske ulice i postaje fizičko nasilje u kojemu trpi dio određenih članova hrvatskoga društva, posebno pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj", rekao je Bačić apelirajući na zastupnike da svojim nastupima doprinesu smirivanju tenzija u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum