ZADAR

Zadar: Završena konferencija GECO2, inovativne mjere za poljoprivredu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Završna konferencija projekta izravno vezanog uz poljoprivredu "Green Economy - GECO2", koji je u sklopu programa INTERREG Italija - Hrvatska od 2014. do 2020. i kojim se žele uvesti inovativne mjere za praćenje emisije CO2, održana je u petak u Zadru.

GECO2 usmjerit će industriju i potrošače prema novim mogućnostima zelenog tržišta te pomoći lokalnoj upravi da poboljša strategiju za borbu protiv klimatskih promjena.

"Emisija stakleničkih plinova i klimatske promjene ključna su tema na razini Europske unije. U ovaj vrlo ambiciozan EU plan uključena je i Hrvatska. Postoji niz mjera, aktivnosti i projekata koji prate ovaj cilj, a kroz koji se obvezuje cijeli niz sektora s obzirom na horizontalnost zelenih politika. Krajnji cilj je Europu učiniti zelenom i održivom", rekao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Istaknuo je stajalište Europske unije po kojem će - ako se sada ne napravi nagli zaokret - u sljedećem desetljeću život globalno postati neodrživ.

"Setom mjera podupirat će se brojni sektori u tranziciji prema zelenom. Nikad više sredstava nije bilo dostupno za podupiranje kako javnog tako i privatnog sektora - do sada smo imali 10,7, a sada više od 25 milijardi eura, od čega velik dio sredstava ide u zeleno. Hrvatska ima dobar udio obnovljivih izvora energije, no kod recikliranja otpada smo ispod prosjeka Europske unije, u emisiji stakleničkih plinova smo u prosjeku, a plan nam je da do 2030. budemo na 65 posto", rekao je Erlić.

Voditelj INTERREG projekta iz talijanske agencije ARPAE Antonio Cinti rekao je kako su u projekt uključena dva poljoprivredna sektora – vinogradarstvo i voćarstvo.

"Poljoprivrednici eksperimentiraju o mogućnostima dobivanja ugljičnih kredita na temelju zarobljavanja CO2. S obzirom na to da još nema zakonskih mogućnosti za ostvarivanje ovakvih prava, napravili smo jedini takav projekt u svijetu u sektoru poljoprivrede. Jako je važno raditi na smanjenju proizvodnje CO2 s obzirom na stanje klimatskih promjena", rekao je Cinti, ističući da je cilj stvoriti sustav koji sam sebe održava u poljoprivrednom i ekonomskom smislu.

"Na taj bi način poljoprivrednici dobili još jedan dodatni izvor prihoda. Tvrtke bi dobile novi alat za povećanje dodatne vrijednosti vlastite proizvodnje, ali i marketinške vrijednosti. Na kraju dolazimo do zatvorenog ciklusa u kojem su svi zadovoljni", istaknuo je Cinti.

GECO2 projektom želi se intervenirati kroz multilateralni pristup kako bi se povećala prilagodljivost na klimatske promjene tako da se uspostavi regionalni sustav za monitoring koji prikuplja podatke o otpornosti, emisijama i apsorpciji stakleničkih plinova uvodeći i promičući inovativne politike i tehnike za prilagodbu klimatskim promjenama i njihovo ublažavanje.  

"Kroz ovaj projekt želimo ponuditi inovativne metode i alate kako bismo apsorpcijom CO2 u sektoru poljoprivrede utjecali na bolje okolišne politike te na čišći i zdraviji okoliš. Što se više poljoprivrednici okreću prema ekološkoj proizvodnji i što više poštuju agrookolišne i agrotehničke mjere, zarobljavaju veću količinu CO2. Zarobljeni CO2 mogli bismo novčano valorizirati pa bi kroz takav način poticanja zajednički mogli imati zdraviji okoliš", rekla je zamjenica ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Ivana Dević.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini