SMANJENJE POREZA

VLADA SUTRA SMANJUJE PDV NA PLIN - POZNATO JE I KOLIKO

obuhvat onih koji primaju vaučere za struju povećati sa 64.000 na oko 90.000 građana, a primat će i vaučere za plin. Povećat će se i iznos vaučera sa sadašnjih 200 kuna na neki veći iznos

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


Jutarnji list doznaje da će Vlada sutra predstaviti sveobuhvatni paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata vrijedan nekoliko milijardi kuna, a koji će, kako doznajemo, između ostalog sadržavati i subvencije za plin svima, i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima.

Energetski dio paketa koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako smo neslužbeno doznali, ide u nekoliko smjerova i težak je više od milijardu kuna.

Ići će se tako na trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, s čime će se porezno opterećenje plina na računima izjednačiti s PDV-om na struju, no u određenom razdoblju PDV će se na plin, kako doznajemo, smanjiti na pet posto. O tome se još razgovara, ali vrlo je izgledno da će sva kućanstva i poduzetnici u ovoj kriznoj godini PDV na plin plaćati pet posto.

No, budući da prema izračunima niti to neće biti dovoljno da ublaži udar na standard građana i poduzeća, jer bi im se i sa smanjenjem PDV-a na pet posto računi u prosjeku povećali za 40 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje kada cijene plina na burzi nisu divljale, Vlada ide, potvrđeno nam je neslužbeno od izvora, i na subvenciju cijene plina, i to za sve. O kojim će se točno iznosima subvencija raditi, na koji način će se subvencionirati cijena plina, nismo uspjeli doznati. Ali, subvencije će primati svi, od građana do poduzetnika, a tvrtke će se vjerojatno subvencionirati kroz vaučere.

Samo smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto ne bi previše značilo tvrtkama koje su u sustavu PDV-a, ono bi značajnije obuhvatilo oko 60.000 "paušalista", koji nisu u sustavu PDV-a, stoga je Vlada odlučila obuhvatiti sve nekim načinom subvencija.

Model subvencije plina za sve u Hrvatskoj jedna je od najvažnijih mjera paketa i kroz nju se želi maksimalno ublažiti rast cijene plina koju poduzetnici već osjećaju, a građani bi tek trebali osjetiti od 1. travnja, dokad im je zagarantirana sadašnja cijena plina.

Kada je riječ o struji, tu bi HEP trebao odigrati svoju ulogu i smanjiti različite naknade kako bi ti računi bili prihvatljiviji.

Također, želi se pomoći i najugroženijima pa će se tako obuhvat onih koji primaju vaučere za struju povećati sa 64.000 na oko 90.000 građana, a primat će i vaučere za plin. Povećat će se i iznos vaučera sa sadašnjih 200 kuna na neki veći iznos.

Intencija je Vlade, kažu nam sugovornici, da Hrvatska bude zemlja s najmanjim rastom cijena energenata u Europskoj uniji.

Paket će, kažu neki sugovornici, obuhvatiti i građanstvo, poljoprivrednike, obrtnike i poduzeća.

Nije još poznato hoće li se ići i na smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode, što je tražio koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić.

Nije isključeno da će Vlada ići i u tom smjeru, pa bi stopu PDV-a mogla smanjiti s 13 na pet posto na osnovne prehrambene artikle, dok su, primjerice, mlijeko i kruh ionako već na sniženoj stopi od pet posto. To bi moglo uključivati snižavanje stope PDV-a s 13 na pet posto na ulje, meso, voće i povrće, jaja, brašno...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini