ZAGREB

Vlada: Idućeg tjedna prijedlozi za prekovremeni rad liječnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada će do sredine idućeg tjedna predložiti načine zakonskog rješavanja problema prekovremenih sati liječnika, koji već tri dana prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno, dogovoreno je u utorak na sastanku čelnika liječničkog sindikata i komore s predstavnicima Vlade.

"Dogovoreno je da će ministarstva rada i zdravstva do sredine idućeg tjedna predložiti načine kako zakonski riješiti problem prekovremenih sati", izjavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

O tome jesu li zadovoljni ponuđenim rješenjima moći će, kaže Čulinović-Čaić, govoriti tek idućeg tjedna, kada budu poznati Vladini prijedlozi.

U nedjelju je počela akcija liječničkog sindikata i komore pod geslom "Hoću raditi zakonito", u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.

Liječnici su nezadovoljni jer već dugo čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti, koje bi im omogućile da sami pregovaraju o radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika.

Na sastanku s premijerom, na koji su predstavnici komore i sindikata čekali čak 77 dana, najavljeno je da će biti ponuđeno nekoliko rješenja.

"Problem liječnika, njihova statusa i satnice izravno je povezan s održivošću našeg zdravstvenog sustava", izjavio je novinarima predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Poručio je da akcija prikupljanja liječničkih potpisa ide dalje, a Vlada ima dovoljno vremena u idućih 60 dana izaći s konkretnim rješenjima i djelima.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako Vlada i premijer imaju apsolutno razumijevanje za zahtjeve liječnika, kojima je prije šest godina nanesena nepravda time što je njihov sindikat izgubio reprezentativnost u kolektivnim pregovorima.

"Vlada kao cjelina ima razumijevanja za težinu i specifičnost posla hrvatskih liječnika. Na tom je tragu vođen razgovor uvažavanja i tolerancije o tome da moramo riješiti reprezentativnost i status liječnika te učiniti sve da ih zadržimo u Hrvatskoj", istaknuo je ministar.

Za idući tjedan najavio je raspravu o mogućim modelima izlaska u susret liječnicima, no odbio je otkriti bilo kakve konkretne detalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini