ZAGREB

VLADA Bolnicama 1,34 miijarde kuna za podmirenje duga veledrogerijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u petak temeljem rebalansa državnog proračuna dodijelila 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama i ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici da je za podmirenje dijela duga veledrogerijama osigurano 1,34 milijardi kuna, radi rješavanja problema dospjelih nepodmirenih obveza zdravstva i zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske. 

Za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna..

"Sredstava će se iskoristiti isključivo za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima", istaknuo je Beroš.

Vlada je prihvatila zaključak kojim se ministar zdravstva ovlašćuje za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

Beroš je izvijestio da je Europska komisija (EK) dostavila Ministarstvu zdravstva nacrt sporazuma o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice EU-a, koje je EK dogovorio s farmaceutskom tvrtkom Pfizer.

"Iz sporazuma proizlazi obveza za državu članicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveze iz sporazuma o prethodnoj kupnji. Financijska sredstava osiguravaju se u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu se zadužuju Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ", kazao je Beroš.

EK je dosad zaključio tri sporazuma o kupnji cjepiva i dogovorio ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna doza cjepiva Pfizera, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum