VINKOVCI

Vinkovci: Obilježena 30. obljetnica pogibije 13 branitelja u Mirkovcima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima u petak je obilježena 31. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, tada pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi koje su svakodnevno topnički napadale Vinkovce, tog je dana skupina branitelja 3. brigade ZNG-a “Kune” krenula prema Mirkovcima radi deblokade ceste Vinkovci-Tovarnik, no dočekani su u zasjedi, podsjetio je u govoru predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci umirovljeni brigadir, Damir Dujić.

Govoreći o toj akciji u kojoj je ubijeno 13, a ranjeno nekoliko desetaka branitelja, Dujić je kazao kako je cijela akcija "čudno izvedena i zatamnjena".

"Mi ćemo na godinu, kada budemo obilježavali 32. obljetnicu napraviti tribinu na kojoj će pokušati prikazat stvarno stanje o tome što se na današnji dan 1991. dogodilo na ovom području", rekao je Damir Dujić.  

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji te suborci poginulih branitelja, izaslanstva predsjednika Republike i Hrvatskog sabora te Vlade koje je predvodio ministar obrane Mario Banožić.

"Čuli smo ovdje danas da postoji namjera da se rekonstruira cijeli ovaj događaj koji je iza sebe ostavio dosta upitnika, ne samo što se taj dan dogodilo u Mirkovcima nego i u drugim situacijama u gradu, kako je došlo do manjkavosti komunikacije i informacija, pa i do dezinformacija", kazao je ministar obrane Mario Banožić rekavši kako smatra održavanje tribine dobrom idejom jer je nužno da naraštaji koji su došli nakon Domovinskog rata znaju što je istina.

Počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomenika ubijenim braniteljima u Mirkovcima odali su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater