(Hina/EPA)
"Varaždinski klipič" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla te je postao 27. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU, izvijestio je u srijedu Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije.
Naime, Europska je komisija 6. listopada 2020. godine objavila da je "Varaždinski klipič" upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, čime se potrošaču jamči kupnja autentičnog proizvoda.
Crleni je na konferenciji za medije kazao kako je sretan što je "Varaždinski klipič" na mjestu koje je predvidio 2003. godine kada su osnivali Udrugu kuhara.
„Vizija koju sam imao te godine ostvarila se danas”, rekao je Crleni dodavši kako se nada da je ovo početak „drugačijih promišljanja i unutar pojedinih tvrtki u okviru Varaždinske županije koje mogu plasirati i prezentirati klipič”.
Cilj je, ističe, bio zadržati jedinstveni identitet klipiča kako bi bio vizualno prepoznatljiv i kako bi ga pamtili gosti koji dolaze u Varaždin.
„Udruga kuhara je u svojim ciljevima od početka zacrtala da će štititi proizvode koji prezentiraju prije svega županiju, a onda i nas osobno, kuhare”, rekao je.
Čačić: Poruka garancije kvalitete hrane jednog kraja
Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da je standard netko morao postaviti na tragu „onoga što je ovdje oduvijek bilo” i zahvalio Crlenom na inicijativi.
„Radi se o tome da je ovdje netko tko je ekspert u jednom području prepoznao tu potrebu i uložio svoje vrijeme, energiju, znanje, utjecaj da se stvari pokrenu”, kazao je župan.
Dodao je i da uložen novac nije beznačajan, ali se „multiplicira u brendu, u poruci i garanciji kvalitete hrane jednog kraja”. Riječ je 50.000 kuna pomoći države, 20.000 kuna je Županija dala Udruzi, ali i jednom puno većem angažmanu svih ljudi koji su u tome sudjelovali i koji su ga prezentirali sve ove godine, dodao je Čačić.
Varaždinski je župan rekao da je još nekoliko proizvoda s područje županije u proceduri za dobivanje zaštite na europskoj razini, a riječ je o Varaždinskom bučinom ulju, Zagorskim štruklima i Zagorskom bagremovom medu, a na samom početku procesa je i Ludbreški hren.
Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije kazao je da je već nekoliko mjeseci u izradi monografija „Varaždinski klipič” te da su samo čekali ovu potvrdu kako bi „priča bila kompletna”.
„Smatramo da bi bilo šteta sve te povijesne navode i tragove koje smo izvukli ne objelodaniti i staviti na jedno mjesto”, rekao je Vincek te dodao da Županija želi još više popularizirati tradicionalne autohtone proizvode.
Inače, proces zaštite naziva "Varaždinskog klipiča" započeo je u veljači 2017. godine na inicijativu Udruge kuhara Varaždinske županije, a u listopadu iste godine zaštićen je na nacionalnoj razini.