VARAŽDIN

Varaždinska Županijska palača preuređuje podrum u centar za posjetitelje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždinska županija predstavila je 9,3 milijuna kuna vrijedan projekt prenamijene dijela podruma Županijske palače u centar za posjetitelje u kojem će se na virtualan način prezentirati kulturna, povijesna i prirodna baština.

Centar će biti opremljen modernom tehnologijom a svoja vrata trebao bi otvoriti do kraja godine, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti koje se odvijaju u sklopu EU projekta namijenjenog integriranju baštine prekograničnog područja.

Županijski pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen rekao je da je cilj projekta kojeg se provodi od početka 2021. do kraja ove godine integrirati baštinu prekograničnog područja kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke atrakcije.

Želi se također potaknuti razvoj novih turističkih koncepata s visokim udjelom informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje se temelje na baštini prekograničnog područja.

Glavni turistički proizvodi koji će se uspostaviti provedbom tog projekta su centri za posjetitelje u Varaždinu i općini Csurgó u Mađarskoj ali i nova aplikacija za pametne uređaje koja će posjetitelje preusmjeravati iz centara na ruralne lokacije diljem tog prekograničnog područja.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ rekao je da su radovi u punom jeku, te da će posjetiteljima donijeti pregled svega najboljeg i najljepšeg što se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji može vidjeti.

Zamjenica župana Silvija Zagorec podsjetila je da je 250 godina stara palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina u centru Varaždina.

"Uređenjem podruma Palača će dobiti dodatnu vrijednost u turističkom smislu", rekla je, napomenuvši da su ugovorili građevinske, obrtničke i instalaterske te radove na izvođenju vodovoda i kanalizacije, a slijedi ugovaranje radova na softveru i hardveru.

Projekt s 85 posto sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i županijska Turistička zajednica, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of