Bolteki više od godinu dana oduševljavaju Riječane

UTVRĐUJEMO GRADIVO: Kako sigurno voziti Bolt električni romobil

Otključavanje romobila skeniranjem QR koda

Otključavanje romobila skeniranjem QR koda


Dani postaju duži, više temperature mame nas na ulice, a to znači samo jedno: bliži se i sezona vožnje bicikla i romobila. Više od godinu dana građane Rijeke posebno uveseljavaju zeleni Bolt električni romobili koji gradski prijevoz čine ugodnijim i bržim. No, i u vrijeme uživanja u vožnji Boltekima, kako ih građani često od milja nazivaju, potrebno je brinuti o vlastitoj i sigurnosti drugih.

Sigurnost vozača na prvom mjestu

Kako bi osigurala sigurnost vozača, vodeća europska superaplikacija Bolt predstavila je jednostavna pravila kako sigurno voziti prepoznatljive zelene električne romobile. Preduvjet sigurne vožnje je nošenje kacige jer Boltovi romobili mogu postići brzinu od 20 km/h. No, u vožnji romobilom nije dovoljno voditi se izrekom da „kaciga glavu čuva“. Važno je i poštovanje ostalih sudionika u prometu, posebice pješaka.
Prije početka prve vožnje vozaču se u aplikaciji prikazuju i pravila sigurnog kretanja u gradskom prometu. Neke slične informacije romobil vozačima daje i u glasovnom obliku što, primjerice, omogućuje da su tijekom vožnje korisnici obaviješteni prilikom ulaska u zonu ograničene brzine bez da moraju provjeravati svoj mobilni uređaj. Ovisno o postavkama aplikacije, romobili u Rijeci govore hrvatski i engleski.

gg

Vožnja Bolt romobila uključuje i sigurno parkiranje

Nakon što se vozač, poštujući prometne propise i ostale sudionike u prometu sigurno doveze na odredište, potrebno je na odgovarajući način parkirati romobil. U tu svrhu Bolt je osmislio i Umijeće parkiranja kojim se dodatno naglašava odgovorno korištenje jednog od najpopularnijih načina prijevoza u gradu. Kako bi što sigurnije i odgovornije parkirali, vozačima Bolteka pomaže to što romobil ne dozvoljava završetak vožnje u posebno osjetljivim područjima, osim na za to predviđenim mjestima prethodno usuglašenima s Gradom Rijekom. Parkirna mjesta mogu biti potpuno virtualna, vidljiva samo kroz aplikaciju, ili fiksna, uobičajena mjesta koja se koriste i za parkiranje bicikala.

gg

Važno je brinuti i o drugim sudionicima prometa

Pristojan vozač ne samo da romobil parkira na predviđeno mjesto, već i pokušava ne ometati druge: biciklistima ne blokira pristup stajalištu niti ometa nogostup, a čime posebno brine o potrebama osoba s invaliditetom i slijepih osoba. Čak i ako se radi o virtualnom parkingu koje nije uz stalke za bicikle, potrebno je romobil parkirati uzdužno u smjeru pješačkog ili automobilskog prometa te, naravno, nikada ispred ulaza u zgrade. Uz to, Bolt posebno upozorava vozače da ne parkiraju romobile na taktilnim površinama za slijepe.
Sve su ovo jednostavni koraci sigurne vožnje Bolt električnih romobila koji su u prvih godinu dana oduševili Riječane, a sudeći po interesu činit će to i dalje. Osim u Rijeci, u vožnji Bolt električnim romobilima uživaju i građani još dva hrvatska grada - Osijeka i Varaždina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini