VLADA

Utvrđene početne ZAKUPNINE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te naknade za korištenje voda radi obavljanja djelatnosti akvakulture.

Uredba je po riječima potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića iznimno bitna za poljoprivrednike, jer uređuje početnu cijenu zakupa poljoprivrednog zemljišta odnosno ribnjaka u državnom vlasništvu.

Početna zakupnina za zakup poljoprivrednog zemljišta utvrđuje se prema županijama, površini i kulturi katastarske čestice te jediničnoj zakupnini. Uvećava se za 20 posto ako su katastarske čestice obuhvaćane sustavom javnog navodnjavanja.

Za ribnjake je određena jedinstvena cijena za područje cijele države od 100 kuna po hektaru, a prosječna cijena primjerice za oranice i vrtove, voćnjake, vinograde i maslinike je 330 kn/ha i može biti izlicitirana maksimalno u dvostrukom iznosu (660 kn/ha).

Za livade je početna cijena otprilike 250 kn/ha, za pašnjake 170 kn/ha.

"Mislim da su cijene prihvatljive za hrvatske poljoprivrednike. Na ovaj način pomaže se poljoprivrednicima da dođu povoljnije do državnog poljoprivrednog zemljišta", kazao je Tolušić. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini