natjecalo se pet kandidata

NESLUŽBENI REZULTATI IZBORA U SDP-u: U drugi krug idu Peđa Grbin i Željko Kolar. Izgledni kandidat je i Ranko Ostojić. Konačni rezultati objavit će se u nedjelju ujutro

| Autor: Glas Istre

ČLANICE i članovi SDP-a danas su birali nasljednika Davora Bernardića koji je nakon izbornog poraza u srpnju podnio ostavku, piše Index.hr

Prema prvim neslužbenim rezultatima u drugi krug idu Peđa Grbin i Željko Kolar, a u igri je i Ranko Ostojić.

Oko 22.35 sati pred novinare su izašli kandidati, predstavnik Izbornog odbora te Zlatko Komadina. Komadina je tada objavio kako je prebrojano 70 posto glasova te kako će konačni rezultati biti objavljeni u nedjelju ujutro.

Nakon 70 posto obrađenih biračkih mjesta Peđa Grbin osvojio je 43 % glasova, a Željko Kolar 22 % glasova. Na trećem mjestu s 18 % osvojenih glasova je Ranko Ostojić, slijedi ga Mirela Ahmetović s 15 % osvojenih glasova dok je Marino Percan osvojio 0,54 % glasova.

Natjecalo se petero kandidata, a za njih se glasalo na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica. 

Pravo glasa ima oko 12.000 članova stranke, odnosno oni koji su podmirili članarine. Treba napomenuti i kako je moguć drugi krug izbora ako danas nitko ne osvoji više od 50 posto glasova.

“Odaziv je prema 70 posto, bilo je malo nepravilnosti, to će se ocijeniti, uglavnom su sitne stvari, ništa posebno”, rekao je Zlatko Komadina oko 18:30. 

Za Bernardićevog nasljednika natjecala se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Netko od te petorke preuzet će SDP nakon što su ga od osnutka vodili Ivica Račan, Zoran Milanović i Davor Bernardić. Očekuje se da nitko od kandidata neće dobiti više od 50 posto glasova već u prvom krugu pa će SDP novog čelnika stranke dobiti tjedan dana kasnije, kada će se dvoje s najviše glasova natjecati za mandat za vođenje SDP-a u iduće četiri godine.

Političke i medijske analize u predsjedničkoj utrci favoriziraju Kolara i Grbina, pri čemu se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci, dok se Grbina smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom