ZAGREB

UIR Zagreb u ponedjeljak obilježava Nacionalni dan invalida rada 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjesto tradicionalnog okupljanja i druženja u povodu 21. ožujka Nacionalnog dana invalida rada, Udruga invalida rada Zagreba (UIR) ove će ga godine, zbog pandemije koronavirusa, obilježiti online programima u ponedjeljak.

Predavanje "Kreativni u pandemiji" održat će socijalna radnica Danijela Smitka iz Doma za starije osobe "Trnje", a bit će objavljeno na YouTube kanalu UIR Zagreba (tinyurl.com/uirzagreba), navode se u priopćenju. 

Uz predavanje, postavljena je i on-line izložbi fotografija, crteža i kreativnih rukotvorina članova UIR Zagreba koja će također biti objavljena. 

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom i na predrasude i poteškoće s kojima su te osobe svakodnevno suočene.

UIR Zagreba upozorava na potrebu primjene primjerene zaštite na radu s ciljem prevencije novih invalida rada. 

U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenom u studenom 2020. godine, 23. rujna bilo je registrirano 142.810 osoba s invaliditetom. Tako osobe s invaliditetom čine 12,79 posto ukupnog stanovništva Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 18.905 (13,24 posto) je u dobnoj skupini 65-69 godina starosti.

Opće starenje hrvatskog stanovništva pa i invalida rada, uz pojačane emigracije mlađega i radno aktivnog stanovništva, uzrokovalo je pojačanu potrebu za stabilnom skrbi invalida treće životne dobi, napominje UIR Zagreba i dodaje kako je ukazivanje na problem invalida rada tema ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater