ZAGREB

Udruge pokrenule akciju prikupljanja financijske pomoći izbjeglicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Udruga Are You Syrious i zaklada Solidarna predstavile su u ponedjeljak kampanju za prikupljanje hitne jednokratne pomoći izbjeglicama u Hrvatskoj koji su pogođeni društveno-ekonomskom situacijom izazvanom koronavirusom i potresom u Zagrebu.

"Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija Covida-19 'prelila čašu', jer su mnogi zbog nje ostali bez posla i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o 40-ak kućanstava u kojima živi 65 odraslih osoba i 45 djece", navodi se u priopćenju udruga.

Među tim kućanstvima ima, kažu, kako onih s malom djecom tako i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama, te koja su sada dodatno, kao i brojni građani u velikim problemima",

"Danas pokrećemo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog pandemije, te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od njihove djece", navode udruge. 

Cilj je prikupiti 120.000 kuna, koji će pokriti te troškove za 40 kućanstava.

Voditeljica zaklade Solidarna Marina Škrabalo poručila je kako je cilj akcije prikupiti sredstva kako bi se najugroženijima privremeno pomoglo pokrivanjem jedne stanarine te nabavkom hrane i nužnih potrepština.

"Paralelno s kampanjom izbjeglicama se aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla, jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi".. navodi se.

Udruge podsjećaju da su mnoge izbjeglice zbog gospodarske krize bile prve na listi za otkaz na već minimalno plaćenom radnome mjestu, jedinom kojeg su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih kojei su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri, sveučilišne profesorice.

Iz udruge su apelirali svim građanima da pomognu onima u nevolji da stanu na noge te da ne izgube i svoj drugi dom.

Dodatne informacije o tome kako se može donirati mogu se pronaći na stranici udruge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater