ZADAR

U Zadarskoj županiji 148 novooboljelih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na području Zadarske županije evidentirano je 148 novooboljelih, a u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica covida-19 umro je 72-godišnji pacijent, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

U protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, pod nadzorom je 2630 ljudi, a među novozaraženima najviše ih je u Zadru – 79. U Sukošanu je zaraženo 11 osoba, u Kalima osam, po pet u Benkovcu i Stankovcima, po četiri u Novigradu, Poličniku, Ražancu i Sv. Filipu i Jakovu, po tri u Jasenicama, Kolanu i Zemuniku Donjem, po dvije u Bibinjama, Kukljici i Viru te po jedna osoba u Biogradu, Gračacu, Lišanima Ostrovičkim, Obrovcu, Pagu, Posedarju, Preku, Škabrnji i Vrsima.

Komentirajući informacije u pojedinim lokalnim medijima da se na testiranje u Zadru čeka do četiri dana, epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić je rekao kako se „broj testiranja gotovog utrostručio u odnosu na ljetne mjesece“.

Mi u Zavodu za javno zdravstvo u Zadru imamo kapacitet od 250 testova na dan, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. Isto tako, treba znati da na dan testiramo više od 50 pacijenata u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda, rekao je Medić.

Osim toga, nastavio je, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u osam domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba na dan, a rezultati su bili također gotovi isti dan. Na testiranje po dogovorenom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja, objasnio je Medić.

Dodao je kako smo sada na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji, brzo prenosi.

"Zato, ako u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bismo smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje to učine na vrijeme", poručio je epidemiolog Medić.

Kad je riječ o brzim antigenskim testovima, oni se, podsjetio je, mogu koristiti za dijagnostiku u simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti.

"Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove ne koriste za isključivanje covida-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz", objasnio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Zadru Alan Medić.

Na svim covid odjelima u zadarskoj bolnici liječi se 47 oboljelih, od kojih je sedam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru na liječenju je 13 pacijenata.

Policija nije utvrdila nijedno kršenje samoizolacije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini