ZAGREB

U šesnaest gradova u Hrvatskoj obilježen Dan multiple skleroze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kampanjom „Ja sam više od MS-a!“ u šesnaest gradova u Hrvatskoj obilježen je Svjetski dan multiple skleroze, priopćeno je u petak iz Savez društava.

Svjetski dan multiple skleroze povod je za akcije osvještavanja javnost o toj nepredvidljivoj i neizlječivoj bolesti autoimunoj bolest koja uništava obloge živaca i koju je važno što ranije dijagnosticirati i početi liječiti, ali i resursima i podršci koje imaju i pružaju udruge oboljelih.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj boluje oko 7000 osoba, od kojih je više od 3200 oboljelih okupljeno u udrugama članicama Saveza.

Jedanaest udruga snimilo je promotivne video uratke u kojima je naglasak na podršci bolesnicima, a koji su dostupni na Facebooku, Instagramu, YouTube-u i web stranicama udruga oboljelih od multiple skleroze i Saveza.

Krajem svibnja u 16 gradova organizirana su različita događanja s ciljem da upozore na probleme oboljelih, te upoznaju javnost s podrškom koju pružaju udruge oboljelih.

Vodeća stručnjakinja za multiplu sklerozu u Hrvatskoj, Vanja Bašić Kes, liječnica iz KBC-a Sestre Milosrdnice poručila je u povodu Svjetskog dana MS-a da je cilj dizanje svijesti o važnosti ranog prepoznavanja bolesti, rane dijagnostike, ranog početka liječenja te u slučaju visokoaktivnog oblika bolesti ili progresije dati visokoučinkovite lijekove kojih je u Hrvatskoj dostupno više vrsta.

U Hrvatskoj su dostupne sve terapijske opcije, kao bilo gdje u svijetu, a zahvaljujući novim preporukama bolest se može započeti liječiti odmah na početku, kazala je i dodala da je tendencija stvaranje što više centara u kojem će pristup dijagnostici i liječenju multiple skleroze biti multidisciplinaran.

Osim terapije lijekovima, važna je neurorehabilitacija u toplicama stacionarnog tipa na što bolesnici imaju pravo jednom godišnje.

Važan segment predstavlja i rad udruga koje uvelike pomažu u prihvaćanju spoznaje da bolesnici boluju od kronične bolesti, te im pružaju i brojne usluge u vidu socijalne pomoći, edukacije, različitih oblika rehabilitacije i najvažnije podrška koja je našim bolesnicima potrebna, kazala je. 

Savez društava multiple skleroze Hrvatske kontinuirano pruža podršku osobama s multiplom sklerozom i članovima obitelji kroz besplatan SOS MS telefon 0800 77 89 svakim radnim danom od 8-16 sati, a dva puta mjesečno na SOS MS telefonu gostuju i vodeći neurolozi za MS u Hrvatskoj.

Također, kroz Virtualni MS savjetnik oboljeli mogu dobiti odgovore različitih stručnjaka, te se stalno otvaraju teme vezane uz multiplu sklerozu kroz podcaste na MSTV (https://mstv.sdmsh.com.hr/prosle-epizode/).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater