KATARINA Peović:

U predsjedničkoj kampanji zalagat ću se za demokratski socijalizam 21. stoljeća

Hina

Hina


Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović najavila je danas da će se pod sloganom "Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu" zalagati za demokratski socijalizam 21. stoljeća kako bi se korjenito promijenio sadašnji političko-ekonomski sustav.

"Mi ne tražimo pobjedu na izborima ili preuzimanje vlasti već korjenitu promjenu političko-ekonomskog sustava koja se ne može dogoditi kozmetičkim promjenama tj. smjenom jednih ljudi drugim ljudima", rekla je Peović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila svoju predsjedničku kandidaturu i program "Demokratski socijalizam 21. stoljeća".

Istaknula je kako im je cilj popraviti greške koje je napravio realsocijalizam, a jedna od osnovnih je što nije dao većini da vlada. Smatra i kako se ta transformacija ne može dogoditi na taj način da neka avangardna partija "odozgora" povede smjenu, već promjene moraju biti rezultat aktivnosti i borbe.

"Mi ne tražimo pobjedu na izborima, već nudimo artikulaciju vizije demokratskog socijalizma 21. stoljeća koji mijenja klasičnu perspektivu kako nema alternative u perspektivu drugačijeg društva. To je prije svega vizija, a ne pobjeda na izborima ili smjena vlasti", naglasila je.

Peović je rekla kako se zalažu za novu ekonomsku politiku koja treba zamijeniti "dominantan smjer ekonomskog razvitka" koji se u Hrvatskoj temelji na potrošnji, uvozu, rentijerstvu, vanjskom zaduživanju te bogaćenju bogate elite.

Smatra kako tome treba suprotstaviti model ekonomskog razvoja usmjerenog prema društvenom i ekonomskom planiranju, reindustrijalizaciju uz punu zaposlenost, proizvodnju za zadovoljavanje "moralno važnih potreba" (hrana, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i sl), ekološku i energetsku održivost te poticanje poduzeća koja se nalaze pod direktnim upravljanjem radnika.

Istaknula je kao se Radnička fronta zalaže i za poništavanje svih privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, provesti reorganizaciju načina vođenja javnih poduzeća, provesti reformu radnih prava u korist radnika (smanjiti radni tjedan na 35 sati, zabrana prekovremenog rada, zabrana studenskog ili agencijskog rada i bilo kakvog rada putem posrednika i sl). Navela je kako se zalažu i za ukidanje II. mirovinskog stupa te ukidanje svih povlaštenih mirovina te lažnih invalidnina. Uz to, zalažu se za dostupno i besplatno javno zdravstvo te isto takvo obrazovanje.

Vezano uz vanjsku politiku, Peović je rekla da će se zalagati za zaustavljanje dosadašnje "sluganske politike preme Bruxellesu, Svjetskoj banci i MMF-u", demilitarizaciju društva, smanjivanje financiranja vojske te istupanje iz NATO-a i povlačenje hrvatskih vojnika iz svih misija.

Peović, koja je docentica na Odsjeku za kulturalne studije riječkog Filozofskog fakulteta, je na novinarski upit rekla kako očekuje podršku svojoj politici jer je sada u Rijeci devastirana industrija i uništena brodogradnja.

Upitana o "nacionalizmu i ustaštvu" u zemlji, odgovorila je kako sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  i aktualna politika pridonose povijesnom revizionizmu, čemu se treba suprostaviti. Smatra da crtanje srpa i čekića na spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu predstavljaju jedan tip otpora takvom nacionalizmu pozdravivši taj čin. Neprimjerenim smatra progon mladića koji je to nacrtao. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini