PRESICA NACIONALNOG STOŽERA

U HRVATSKOJ JE SITUACIJA JAKO LOŠA Capak: Višu incidenciju od nas imaju samo Švedska i Cipar

| Autor: Glas Istre
(Snimio Srđan Vrančić / Cropix)

(Snimio Srđan Vrančić / Cropix)


Nacionalni Stožer civilne zaštite u 11 sati održava svoju prvu press konferenciju ovog tjedna.

"U proteklom tjednu u prvih pet dana imali smo 11.082 novooboljelih, a u ovom 11.047, što je za 0.3 posto manje nego u prošlom tjednu", rekao je Krunoslav Capak, prenosi Index.hr.

"Na ljestvici incidencije zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar", rekao je Capak.

"Zaključno s jučer, HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu", rekao je.

"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava", rekao je Beroš.

"Apeliram na sve sugrađane da poštuju mjere, tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav RH", rekao je Beroš.

"Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou. Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima  koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova. Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine", rekao je Beroš, prenosi Index.hr.

"Što se tiče reformi u zdravstvu, mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi. Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebana pacijenata ali i našim mogućnostima. Ravnatelji bolnica upozoreni su da moraju maksimalno racionalni raspoređivati opremu i rad zdravstvenih djelatnika. Istina je da ova korona-kriza nameće drugačije zahtjeve, jer odgovor na liječenje covid pacijenata je drugačiji, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji sustava. U ovom trenutku imam podršku premijera, ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani i očekujem da u saboru prihvate predložene mjere. Refora zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš, prenosi Index.hr.

"Zahvaljujem svim liječnicima obiteljske medicine koji predano rade svakodnevno pritom mislim i na naručivanje pacijenata na cijepljene. Mislim da nije dobro da se osiguranici javljaju liječnicima koji smatraju da naručivanje nije njihov posao. Postoji i mogućnost da se građani putem platforme Cijepise naruče, ali ako građani dođu do svog liječnika, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor. Oni ionako naručuju svoje pacijente na dodatne dijagnostike i postupke, tako ih mogu naručiti i na cijepljenje. Iznimna je važnost da intenziviramo cijepljenje, plan je da do kraja lipnja to bude 50-55% populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu", rekao je Beroš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum