GORNJA STUBICA

U Gornjoj Stubici otvoren 11. Znanstveni piknik

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekoliko tisuća učenika iz cijele Hrvatske te brojne institucije i znanstvenici, sudjelovat će na dvodnevnom 11. Znanstvenom pikniku koji se s ciljem popularizacije znanosti održava u Gornjoj Stubici, a svečano je otvoren u petak.

Krapinsko-zagorska županija po četvrti je put domaćin Znanstvenog piknika koji se odvija u perivoju Muzeja seljačkih buna u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu Julije Domac istaknuo je kako Znanstveni piknik spaja dvije najvažnije stvari – znanost i najmlađe.

„Približiti djecu znanosti i uključiti ih u taj sustav najbolje je što možemo učiniti za njihovo obrazovanje i za budućnost cijele Hrvatske”, rekao je Domac.

Teme iz područja znanosti na Znanstvenom pikniku prilagođene su djeci te će ih vjerojatno ohrabriti da promišljaju drugačije ono što uče u školi, dodao je.

„Ključno je da im približimo način razmišljanja koji otvara mogućnost za kritiku, za kritičko razmišljanje koje onda može rješavati i probleme u energetici”, rekao je Domac.

Renata Brkić iz Udruge profesor Baltazar, jednog od organizatora manifestacije, kazala je da je jedan od važnijih razloga održavanja Znanstvenog piknika osvješćivanje šire javnosti i donositelja odluka da Hrvatska treba centralno mjesto za popularizaciju znanosti.

„To će biti Znanstveni edukativno-zabavni centar ZEZ u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici”, rekla je Brkić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da se još jednom pokazalo da ovakvi Znanstveni piknici nemaju alternativu.

„Ovdje su prisutna ministarstva obrazovanja, kulture, turizma, Institut Ruđer Bošković i Carnet, izaslanik predsjednika Republike i nadam se da su nam poslali poruku da podržavaju naš projekt ZEZ, da Hrvatska nema takav projekt ni takvu ustanovu koja je praktički jedina u Europskoj uniji”, rekao je Kolar.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je zadovoljstvo što se Znanstveni piknik po drugi put održava u njihovoj općini, a raduje ga i što će mu, kako je najavljeno, biti domaćini i naredne dvije godine.

Na Znanstvenom pikniku ove godine sudjelovat će 70-ak edukatorskih timova, od toga 26 srednjih škola te brojne udruge, institucije, fakulteti i pojedinci.

Uz redoviti program koji obuhvaća brojne predavanja, prezentacije, radionice, edukacije i pokuse, sudionici Znanstvenog piknika u petak su imali priliku sudjelovati u dva pub kviza Tehničke škole Ruđer Bošković Vinkovci, dok će u subotu, osim pub kviza biti organiziran program učenika OŠ Vladimir Nazor iz Budinščine pod nazivom 'Svemirski putnik iz Hrašćine (meteorit).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of