NAJNOVIJEONE BAND. ONE VISION

U GALERIJI MAKINA OTVORENA IZLOŽBA. LAIBACH LANDSCAPES 96/19: Video-priče iz univerzuma kultnog benda

| Autor: Mladen RADIĆ
snimio N. LAZAREVIĆ

Riječ je o video-radovima koji su izabrani iz svih materijala koje je dugo vremena radio ovaj trojac. Radovi nisu markirani zato što sam naslov izložbe markira jedan vremenski period i govori o jednoti, o jedinstvu umjetničke vizije

  

Brojna publika okupila se preksinoć ispred galerije Makina i u njoj da bi vidjela 17 video-radova nadahnutih i posvećenih kultnoj slovenskoj grupi Laibach pod nazivom "One band. One Vision. Laibach Landscapes 96/19" Saše Podgoršeka i kolektiva Komposter iza kojeg stoje Akaša Bojić i Luka Umek.

Nulta postaja

To je trojac koji čini nastupe Laibacha veličanstvenim, kako je rečeno na otvaranju i koji se može smatrati pridruženim članovima benda. Izložba koju je voditelj galerije Hassan Abdelghani dugo čekao, konačno je predstavljena pulskoj publici i moći će se razgledati do 29. rujna. Kako je napomenula kustosica izložbe Paola Orlić, ova izložba je nulta postaja obilježavanja 40 godina kolektiva Laibach.

- Savjetujem da uđete i zaustavite se pored svakog monitora, kojih ima točno 16 s time da jedan čeka ako idete na toalet, u kultnom backstageu Hassanove makine. Riječ je o video-radovima koji su izabrani iz svih materijala koje je dugo vremena radio ovaj trojac. Radovi nisu markirani zato što sam naslov izložbe markira jedan vremenski period i govori o jednoti, o jedinstvu umjetničke vizije. U tom smislu ovi radovi (7 Sašinih, 9 radova Akaše i Luke) u ovom su prostoru zaživjeli savršeno, tvoreći sinergiju i poseban vizualni izraz koji ne treba markirati imena, ali možete vidjeti kako se savršeno nadograđuje, kaže Orlić koja nije željela istaknuti neke od radova, ali je ipak skrenula pažnju na dva od kojih je jedan prava ekskluziva, a to je videospot koji će tek izaći. Oni koji pamte stare videoigre primijetit će animaciju u kojoj je animirani lik pjevača Laibacha Milana Frasa, koji na jednoj falusoidnoj raketi razbija srca u svemiru.

- Sašo progovara iz pozicije filma, on je filmski redatelj i koristi se postupcima montaže kadra i jasno progovara iz svog redateljskog stava. Aka i Luka međutim dolaze iz mlađe generacije i koriste se sofisticiranim kompjuterskim alatima, bave se grafikom, 3D-om, animacijom, pa će jedno pravo oko moći razlikovati gdje su Sašini radovi, a gdje počinje Komposter. Otvorenja izložbi nisu nikada savršene prilike za razgledavanje, pozivam vas da dođete u narednih mjesec i pol, date si vremena i vidite tko stoji iza onoga o čemu ste se često pitali kada ste gledali Laibach, kaže Orlić.

Podgoršek je s Laibachom surađivao na nekoliko turneja te snimio nekoliko spotova i puno dokumentarnog materijala, a sa svime što je radio u bendu su bili više nego zadovoljni. Kasnije je bend upoznao s Komposterom, timom koji od 2006. pruža Laibachu "spektakularne, lijepe, ali precizne slike, projicirane na našim koncertima te više ne možemo niti zamisliti nastupe bez njihovog izuzetnog doprinosa", piše u predgovoru izložbi Ivo Saliger aka Ivan Novak, član Laibacha koji je uveličao otvaranje pulske izložbe.

Bez glazbe

Podgoršek se zahvalio svima, posebno Abdelghaniju konstatiravši da je zaslužio da postane član benda, zatim Paoli Orlić i grupi Laibach što im je dala zeleno svjetlo da sve ovo izvade iz konteksta muzike i spektakla.

- Ovo je prvi put da smo to predstavili u galeriji, totalno bez glazbe i nadam se da će to živjeti svoj put, možda na nekoj drugoj izložbi, kazao je Podgoršek. Ivan Novak iz Laibacha je preksinoć još jednom istaknuo da je Laibach prije svega kolektiv.

- Naravno, tu ima pojedinaca koji "drže volan" i "pritišču bremzu", ali na kraju smo svi mi u istom autobusu kojeg znamo iz balkanskih priča. Svi smo jedno, ovi vizuali dio su našeg kompletnog Laibach univerzuma, objasnio je Novak.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam