ZAGREB

U Erveniku komemoracija za ubijenu obitelj Čengić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Erveniku, u Šibensko-kninskoj županiji, obilježena je u utorak 30. godišnjica ubojstva obitelji Čengić, koju su u zaseoku Šašići početkom 1992. godine ubili pripadnici paravojnih postrojbi tzv. krajine.

Grupa od tridesetak krajinskih milicionera duže je vrijeme terorizirala nesrpsko stanovništvo na tada okupiranom području Ervenika, pljačkajući i paleći njihove kuće s ciljem njihova trajnog protjerivanja. Najveći zločin u tom kraju dogodio se na današnji dan prije 30 godina kada je u zaseoku Šašići kod Ervenika pobijena cijela obitelj Čengić, otac Drago, majka Nevenka i njihovo dvoje malodobne djece 11-godišnji Slobodan i četverogodišnji Goran.

Presudom Okružnog suda u Šibeniku i Vrhovnog suda od 19. kolovoza 1993. godine, osuđeno je osam okrivljenika, ali samo jedan je bio prisutan tokom suđenja, dok su ostali osuđeni u odsutnosti, još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ante Nekić izjavio je kako će Udruga dragovoljaca domovinskog rata iz Benkovca urediti Čengićevu kuću u spomen prostor u znak sjećanja na ubijene članove te obitelji što će financijski poduprijeti Ministarstvo branitelja. Predsjednik Udruge dragovoljaca Nediljko Genda kazao je kako nakon 30 godina ta obitelj zaslužuje da se to napravi. Prethodno je objekt potrebno legalizirati da bi se za financiranje mogli prijaviti na natječaj u veljači, dodao je.

Na komemoraciji i izaslanstvo SNV-a 

Na komemoraciji u crkvi Sv. Mihovila u Erveniku, sudjelovalo je i izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV) u kojem su bili Anja Šimpraga, saborska zastupnica i potpredsjednica SNV-a, načelnik općine Ervenik Predrag Burza i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić.

"Kad vidim da je dječak koji je ubijen moje godište ne mogu reći ništa drugo nego da mi je žao što su to napravili pripadnici moga naroda. I zato stranka i narod koje predstavljam njeguje kulturu sjećanja koje uključuje sve žrtve. Nadamo se da će se mnogi ugledati na nas, pokloniti svakoj žrtvi zajedno i da ćemo prestati pričati o svemu o čemu pričamo ovih 30 godina", izjavila je Šimpraga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter