ZAGREB

Tomašević: Obnoviti i protupotresno ojačati kuće stradale u Podsljemenu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici platforme Možemo! i Zagreb je naš obišli su u nedjelju zagrebačku četvrt Podsljeme koja je bila epicentar zagrebačkog potresa, a njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević zauzeo se za obnovu i protupotresno jačanje oštećenih kuća.

Tomašević je izjavio kako će mu cjeloviti pristup obnovi i potpora građanima pri ostvarenju prava biti prioritet po preuzimanju upravljanja gradom.

"Potrebno je svakom slučaju pristupiti individualno i osigurati potrebne kapacitete kako bi se stradale kuće u sklopu obnove protupotresno ojačale", poručio je te prozvao državne i gradske vlasti da gotovo uopće nisu reagirale na stradanje u toj četvrti, koja je ujedno opterećena lošom komunalnom i prometnom infrastrukturom.

Upozorio je da u toj najsjevernijoj zagrebačkoj četvrti nakon potresa gotovo ne postoji kuća koja nije oštećena, građani su morali iseliti iz svojih domova, a dosta onih starije dobi još uvijek žive u stambenim kontejnerima i prenamijenjenim ljetnim kuhinjama.

"Pored osnivanja gradskog ureda za protupotresnu obnovu, kojeg smo najavili, osigurat ćemo da mobilni timovi za pomoć građanima kod ispunjavanja potrebne dokumentacije idu k njima, do njihovih domova primjerice u podsljemenskim naseljima, a ne obrnuto", rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da u ovoj četvrti nedostaje osnovna komunalna infrastruktura, neka naselja nemaju javnu kanalizaciju, a neka čak niti javnu vodoopskrbu.

Luka Maloča, nositelj liste Možemo! i ZJN! za Podsljeme, istaknuo je i prometne probleme koje godinama muče stanovnike Podsljemena, "a koje služi kao sjeverna obilaznica Zagreba, dok su ceste među najzapuštenijima u gradu".

"Aktualna gradska vlast i njihovi koalicijski partneri potrošili su stotine milijuna na žičaru koja još uvijek ne funkcionira, a podsljemensku djecu do škola i vrtića roditelji moraju voziti autima jer je riskantno ići pješice po uskim, dvosmjernim ulicama bez nogostupa ili s vrlo uskim nogostupima, a kojima jure automobili, kamioni i autobusi", kazao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom