razloga je puno

Sve je manje talijanskih turista. Pročitali su nas i kažu da smo "mala država za veliko guljenje". ZNATE LI VI KOLIKO KOŠTA PIZZA U HRVATSKOJ, A KOLIKO U NAPULJU?!

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Velika većina cijena u Hrvatskoj vrijeđa ljudsku inteligenciju i to je najveći razlog zbog čega iz godine u godinu u Hrvatskoj ima sve manje talijanskih turista – kazuje nam to Rea Karninčić, Boljanka koja već 30 godina živi i radi u Milanu, gdje je vlasnica turističke agencije “Solo Croazia”, piše Slobodna Dalmacija

Preko njezine agencije je proteklih godina u Hrvatsku dolazilo na tisuće talijanskih turista, no te su se brojke u posljednjih nekoliko godina počele drastično smanjivati.

– U najboljim godinama u Hrvatsku bih znala dovesti i 10 tisuća talijanskih turista, a posljednjih nekoliko godina (i prije pojave COVID-a) ta se brojka počela smanjivati. Sada ih ne dovodim više od dvije tisuće jer su cijene u Hrvatskoj, pogotovo ove godine, odletjele u nebo.

- Razloge nedolaska talijanskih gostiju svakako treba potražiti i u lošijoj ekonomskoj situaciji u samoj Italiji, koja je gotovo na samom začelju po plaćama u EU-u. Zbog toga sada puno više Talijana odlazi na ljetovanje u Španjolsku, Grčku, Tursku ili ljetuju u samoj Italiji, jer su im jeftinije od Hrvatske, koja je postala jako skupa destinacija – kazuje Karninčić.

Prije tjedan dana izišla je u medijima informacija kako je u Hrvatskoj “samo” 82 tisuće talijanskih gostiju.

– Prije, u nekim boljim godinama, u Hrvatsku je na godišnjoj razini dolazilo 1,2 milijuna Talijana, naravno najviše ljeti. Prije si ljeti u Hrvatskoj gotovo mogao čuti samo talijanski jezik, a sada od njega ni traga ni glasa. Talijani su bili četvrti po dolascima u Hrvatsku, iza Nijemaca, Austrijanaca i Slovenaca, a danas su daleko iza. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su talijanski turisti najviše od svih gostiju trošili u izvanpansionskoj potrošnji. Nitko nije trošio kao oni, jer oni uvijek troše iznad svojih mogućnosti – govori Karninčić.

Cijene su, kako je Karninčić već naglasila, glavni razlog nedolaska Talijana u Lijepu našu.

– Recimo, pizza Margarita u Napulju, gdje se rade najbolje pizze, košta između pet i šest eura (37,5 do 45 kuna). U Hrvatskoj je njezina cijena najmanje 10 eura, a ima i mjesta gdje košta i do 100 kuna (nazvali smo poznatu splitsku pizzeriju i oni su nam rekli da je cijena Margarite 75 kuna – op.a.). Dalje, Aperol Spritz u Veneciji košta 3,5 eura, a u Hrvatskoj 10 eura. Kako? Nabavna cijena je svugdje ista, odnosno približno ista. Zašto onda u Hrvatskoj nešto košta dva ili tri puta više nego u Italiji ili nekoj drugoj državi? – pita se Karninčić.

S druge strane, Hrvati rado odlaze u Italiju...

– Pa naravno, kad im je izvanpansionska potrošnja jeftinija nego u Hrvatskoj. Ručkovi, večere, izleti, transferi, sve to puno manje košta nego u Hrvatskoj. Pa Talijan u Hrvatskoj više plati trajekt za sebe, obitelj i automobil ili prijevoz s aerodroma nego što plaća smještaj. Transport je užasno skup, a to u ostalim državama nije tako – zaključuje Rea Karninčić.

Talijani su nas pročitali i postali su svjesni da smo postali “mala država za veliko guljenje”, samo moramo držati palčeve da ovi drugi koji ljeti dolaze u Hrvatsku to ne spoznaju i da ne otkriju jeftinije destinacije koje također nude more i sunce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini