OTVOREN NAJVEĆI SAJAM TURIZMA ITB U BERLINU

Svjetski turizam za 2018. optimističan, Hrvatska očekuje više njemačkih turista


Svjetska turistička i industrija putovanja ove godine mogu očekivati daljnje poraste od oko 5 posto dolazaka stranih turista u odnosu na lanjskih ukupnih 1,32 milijarde koliko ih je putovalo svijetom, a porastima se nada i Hrvatska s gotovo svih tržišta, pa i s najvećega - njemačkog, rečeno je na prvom danu svjetske turističke burze ITB u Berlinu.

ITB je najveći svjetski skup turističke i povezanih industrija, koji se ove godine održava 52. puta i to od 7. do 11. ožujka u 26 hala s više od 10 tisuća izlagača iz cijelog svijeta. Među njima je i Hrvatska, koja se predstavlja novim štandom, na kojemu osim Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kao nositelja nastupa, ponudu predstavlja i 22 izlagača-tvrtki i turističkih zajednica.

"Hrvatska ima čvrstu i stabilnu poziciju na njemačkom turističkom tržištu, s kojeg ove godine konzervativno očekuje do oko 7 posto veći turistički promet nego lani, čemu bi trebalo pridonijeti i 20-ak posto više sjedala i veći broj aviolinija, te više programa partnera", poručili su sa ITB-a ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Oni će iduća dva dana održati 40-ak sastanaka s partnerima.

Staničić je kazao da štand nailazi na pozitivne komentare, te da je njime postignuta veća otvorenost i pristupačnost nego do sada.

"Na kraju godine moći ćemo reći koliki su bili troškovi novog štanda, jer će se od sajma do sajma prilagođavati nastupu, a vjerujemo da će pridonijeti jačanju hrvatskog brenda i većoj prepoznatljivosti Hrvatske na stranim tržištima", dodao je Staničić.

Najavivši brojne nove avio-linije ove godine iz Njemačke u gotovo sve hrvatske zračne luke, jako važnim je istaknuo što će se tako više nego do sada sjeverna Njemačka povezati s Hrvatskom, pogotovo regija oko Berlina.

"Za tri do četiri tjedna ove se godine produljuje sezona letenja zračnih prijevoznika za Hrvatsku, što je ogroman pomak, jer znači da će jači dio sezone prije početi i kasnije završiti. To nam je jako važno, jer vodi cjelogodišnjem turizmu, a to znači i više investicija, radnih mjesta i prihoda", istaknuo je Cappelli.

Prvog dana ITB-a hrvatski štand je u odnosu na susjedne, na kojima izlažu zemlje jugoistočne Europe i Mediterana, iznimno dobro posjećen.

Poseban program na ITB-u priredili su iz grada Hvara, kao prilog promociji ovogodišnje proslave 150 godina turizma na Hvaru, a neke se regije, poput riječke i zadarske, prvi puta predstavljaju na samostalnim štandovima kao rezultat suradnje privatnog i javnog sektora.

Dubrovnik-primjer dobre prakse suočavanja s 'overtourismom'

Na ITB je prvi puta stigao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je uz predstavnike Barcelone i Amsterdama sudjelovao na velikom panelu o 'overtourismu' ili prekomjernom turizmu.

"Dubrovnik je pozvan na panel kao grad koji se suočava s tim problemom, ali i kao grad primjer dobre prakse koji taj problem rješava. Ove i iduće godine nastavljamo s upravljanjem destinacijom tako da uključujemo gotovo sve službe grada i turizam, pogotovo u vezi dolaska kruzera. Uspjeli smo već za ovu godinu dogovoriti bolji razmak dolazaka kruzera u Dubrovnik te se više neće događati da ih istodobno dođe više od dva, a tako će biti i 2019. i poslije", rekao je Franković na panelu.

Time će se smanjiti pritisak na povijesnu jezgru, a cilj je i novo upravljanje na Pilama, gdje su maknuti svi štandovi kako bi turisti imali više prostora kada izađu iz stare jezgre.

Kazao je i da su uvedeni novi komunikacijski sustavi za sve servisne i komunalne službe u gradu, te druge novosti, sve pod zajedničkim nazivnikom "Respect the City".

Na panelu je istaknuto da svaka destinacija mora sama naći rješenje, kao i da Dubrovnik, iako se suočio s 'prekomjernošću' turizma, nije ni blizu problema koje imaju Barcelona, Venecija, Šangaj i druge 'overtourism' destinacije u svijetu, gdje se osim turista pobunilo lokalno stanovništvo.

"Bilo je negodovanja i u Dubrovniku, ali ni blizu onima u svijetu i mislim da smo pravodobno reagirali novim mjerama i suradnjom svih u destinaciji. Ljudi su svjesni da se nešto mora mijenjati i koliko smo vidjeli dobro prihvaćaju nove mjere, a jedna od njih je upravo ta da stanovnici znaju i sudjeluju", poručio je Franković. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter