SPLIT

Sveučilište u Splitu bitan partner Ministarstva obrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko Sveučilište koje proslavlja 47. obljetnicu utemeljenja, jedno je od vrhunskih u Hrvatskoj, rekao je u utorak na svečanosti u Splitu ministar znanosti i obrazovanja Fuchs, a ministar obrane Banožić naglasio je da je Sveučilište bitan partner Ministarstvu obrane.

Mario ?Banožić je na upite novinara potvrdio da će sva četiri obalna ophodna broda koje se grade u splitskom brodogradilištu, biti gotova u jesen 2023. godine. 

U izjavi novinarima uoči svečanosti na splitskom Medicinskom fakultetu, ministar obrane Banožić? je istaknuo da se svih ovih godina splitsko Sveučilište pokazalo kao partner na kojega se uistinu može računati u brojnim situacijama, a prvenstveno kod razvoja i obrazovanja kadrova koji se odnose na vojno pomorstvo i razvoj Hrvatske ratne mornarice (HRM). 

S tim će se ciljem razvijati dalje u puno većem formatu, najavio je.

?"Znate da je Vlada kao jedan od prioriteta projekata unutar HV- a bio Zakon o osnivanju? Sveučilišta obrane i sigurnosti. Na taj način Vojno pomorstvo bi u određenom trenutku trebalo prijeći iz Sveučilišta u Splitu u Vojno sveučilište, i na taj bi način Vojno pomorstvo razvijali u suradnji s ostalim resornim ministarstvima, primjerice Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ali i svim ostalim članicama EU i NATO saveza, kao vojno pomorstvo koje će biti od značaja i za druge mornarice, odnosno vojske drugih zemalja članica EU i NATO-a", rekao je ministar Banožić.

Istaknuo je da na taj način vide daljnju suradnju, dodavši kako će biti prilika da razgovaraju o sporazumu koji će biti podloga za daljnja ulaganja u vojarnu Admiral flote Sveto Letica Barba.

Ministar obrane najavio je i dalje intenziviranje suradnju Ministarstva obrane s fakultetima koji su sastavnice Sveučilišta Split. Kazao je da će stvoriti podlogu za buduću suradnju kroz Zakon o obrani i sigurnosti, ali i daljnjim investicijama.

Također je izvijestio da će sva četiri obalna ophodna broda, ..... iz škvera biti gotova u jesen 2023. godine. 

Novinare je zanimalo i hoće li ophodni brodovi koji se grade u splitskom brodogradilištu biti napravljeni u roku, te u kojoj su trenutno fazi.

Ministar Banožić je podsjetio kako su prošle jeseni sudjelovali u izgradnji kobilice koja je tada bila jedan od brodova koji se grade u serijskoj proizvodnji. Riječ je o projektu od 2014. godine i kao takav je rezultirao jednim prototipom koji je imao razne izmjene, i podloga je za daljnju izgradnju preostala četiri broda koja bi trebala biti završena u jesen 2023. godine, rekao je.

?"I danas ćemo razgovarati o ophodnim brodovima. Pratimo dinamiku rada i za sada mogu reći da ono što je po planu, ide i da očekujemo da bi do rujna ove godine trebalo dobiti još sljedeći brod. Onda bi trebalo nakon toga 180 dana ići drugi brod, za 180 sljedećih dana treći brod, te za 180 dana četvrti brod. Obalni ophodni brod neće samo biti na ponos HRM-u nego i cijelog gospodarstva s kojim bi se mogla otvoriti i druga tržišta", zaključio je ministar Banožić.

?Novinari su ga pitali i 'zašto nije sudjelovao na summitu NATO-a', a ministar obrane Banožić je odgovorio da je sudjelovao na summitu, podsjetivši kako su prije osam dana imali sastanak ministara obrane na razini NATO- a, a isto tako i u pripremi materijala koji je bio podloga za sudjelovanje predsjednika na summitu.

Upitan o vojnoj sigurnosti Banožić je rekao da imaju određene postupke klasifikacije koji se bave pitanjima vojno-sigurnosnih agencija i isto tako oko procesa koji su se događali u njima. Naglasio je da je riječ o klasificiranim dokumentima.

 

Ministar Fuchs: Splitsko sveučilište jedno od vrhunskih sveučilišta u Hrvatskoj 

?Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je novinarima uoči svečanosti da je Splitsko sveučilište jedno od vrhunskih sveučilišta u zemlji koje se definitivno profilira u europsko sveučilište visokih vrijednosti. Sveučilište u Splitu čuva nacionalni identitet i mediteranske vrijednosti i definitivno je zauzeo mjesto u europskom obrazovnom istraživačkom prostoru, dodao je.

"Osim obrazovanja vrhunskih kadrova ovdje se njeguje i znanstveno-istraživački rad. Po svojim uspjesima citiranosti spada u sam vrh hrvatske znanosti i potpora Vlade RH koja nikada nije izostala niti će ikada izostati ni u budućnosti. Imamo velikih mogućnosti koje nam se otvaraju u okviru nacionalnog programa obnove i oporavka, ali jednako tako i u budućim omotnicama iz sredstava EU namijenjenih za znanost i obrazovanje", kazao je ministar Fuchs.

Na prigodnoj proslavi su dodijeljene su Plakete i Povelje Sveučilišta u Splitu te uručena počasna zvanja professor emeritus umirovljenim profesorima.?

Nakon svečanosti ministar obrane Banožić je posjetio vojarnu Admiral flote Sveto Letica-Barba u Lori, gdje je održao radni sastanak, obišao obalni ophodni brod Obalne straže RH Omiš OOB-31 te sportske terene vojarne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater