SPLIT

Stranka s imenom i prezimenom: Glas u Dalmaciji vrijedi manje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Članovi Stranke s imenom i prezimenom u utorak su u Splitu podsjetili da se deset godina ignorira izvješće Ustavnog suda kojim se upozorio Sabor na potrebnu promjenu izbornog sustava, te su ocijenili da zbog toga glas u Dalmaciji nije jednakopravan glasu u drugim dijelovima zemlje.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić, komentirajući u Splitu ravnopravnost birača u Hrvatskoj ovisno o izbornoj jedinici, istaknuo da nisu svi jednaki podsjetivši da je tako ocijenio i Ustavni sud.  Glas u Dalmaciji vrijedi 0,7 glasova u nekim drugim jedinicama, a to znači da su Dalmatinci građani drugog reda, ocijenio je Jelić.

Kako je dodao  najveći je problem što država ne poštuje svoj temeljni akt, Ustav. "Ustavni sud je utvrdio da moramo promijeniti izborni sustav, a mi to dosad nismo učinili i idemo u izbore koji su zbilja upitni. Ne mogu shvatiti da nakon toliko godina ne možemo naći rješenje, a ono postoji", izjavio je Jelić.

Objasnio je da treba preustrojitii izborne jedinice kako bi se dobio isti ili približno isti broj birača u svakoj izbornoj jedinici ili kao drugo rješenje da svaka izborna jedinica nema isti broj izabranih zastupnika.

Istaknuo je i da je  "već razrađeni izborni sustav koji je puno pravedniji i koji ne bi koristio Dhondtovu metodu izbora već bi koristio Saint- League metodu koja je po njemu puno poštenija, pogotovo prema malim strankama i volji birača.

"Predlažemo teritorijalni ustroj, potom da bude šest regionalnih jedinica plus manjinski zastupnici, te Hrvati izvan Hrvatske. Ne bi bilo više od 108, 109 zastupnika u Saboru, jer za to nema potrebe, a broj zastupnika u parlamentu bi bio ovisan o broju stanovnika, objasnio je Jelić

I njegov kolega, gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić je ocijenio da su predstojeći izbori na rubu zakona, kao što su bili svi izbori posljednjih deset godina.  Istaknuo je da je Ustavni sud kao najvažnije tijelo u Hrvatskoj dao jasan stav da se usklade izborne jedinice i da glas Dalmatinaca bude jednakopravan glasu Slavonaca i Zagrepčana.

"Mi svi u Hrvatskoj imamo iste obveze, ali nemamo isto pravo i nismo ravnopravni u procesu biranja naših predstavnika u saboru. To želimo mijenjati. Da konačno prekrojimo izborne jedinice, da svaki glas bude jednakopravan. Danas imamo premijera Dalmatinca koji je u Saboru i Vladi 2017. godine  dao naznaku da će se ispraviti svi propusti koje su ustavni stručnjaci otkrili 2010. godine", podsjetio je Pranić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of