STON

Ston- Povoljni krediti za ublažavanje posljedica pandemije u vinarstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Prodaja vina iz Dubrovačko-neretvanske županije zbog pandemije koronavirusa pala je 75 posto pa će Ministarstvo poljoprivrede uskoro prijedložiti povoljne kredite za ublažavanje njezinih posljedica, zaključeno je u petak u Stonu na sastanku ministrice  Marije Vučković s vinarima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuli su kako je potrebno prikupiti podatke o preuzetim količinama grožđa kako bi se razmotrile moguće mjera pomoći.
Predstavnici vinara na sastanku su istaknuli da su zbog pandemije koronavirusa u posebno teškom položaju jer, bez obzira na potpuno zaustavljen plasman proizvoda, i dalje moraju obrađivati vinograde.

Od ukupne površine pod vinogradima u Hrvatskoj  dubrovačko-neretvanski vinari su vlasnici 11,17 posto, a imaju 10,52 posto ukupne prijavljene količine zaliha vina.
Pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj, zbog pada potrošnje i zatvaranja tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se na 70 posto u odnosu prema proteklim godinama. Zato je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu kako bi se osigurala stabilnost tržišta i cijena.

Iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno je 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna.

Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna.
Ministrica Vučković u Pločama je bila na otvorenju poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra, a nakon toga u Stonu se sastala sa županijskim školjkarima.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini