MINISTAR HORVAT:

Stigli odgovori na EK-ove primjedbe, novog plana restrukturiranja Uljanika još nema

(D. ŠTIFANIĆ)

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je rekao da Ministarstvo nije dobilo novi plan restrukturiranja Uljanik grupe, no da je zaprimilo odgovore Uljanikove uprave na pitanja Europske komisije (EK), koja je još u srpnju na plan reagirala sa 75 primjedbi.

Novi plan restrukturiranja ili popravljeni stari još uvijek nismo zaprimili, ali jesmo odgovore uprave Uljanika na pitanja koja je EK postavio na staru inačicu, odgovorio je Horvat na pitanje novinara je li novi plan restrukturiranja stigao u ministarstvo, postavljeno nakon javnog predstavljanja projekta In-Lo-Re (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities).

Nacrt programa restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u EK, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije. 

Horvat je istaknuo kako je u pitanju "tehnička prezentacija koja u dva nova modela predviđa restrukturiranje Brodogradilišta Uljanik" te kako s kolegama trenutno raspravlja o tim modelima.

Dodao je kako će, čim stigne novi program restrukturiranja, "istom metodologijom, zajedničkim snagama Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva napraviti analizu" i pritom dati kritički osvrt na modele, a zatim ih nakon usuglašavanja neformalnim putem poslati u Bruxelles "na ocjenu ruši li on ili na koji način utječe na tržišno natjecanje - ne samo na koncentraciju vlasništva, već i na druge stvari u Hrvatskoj, ali i u kontekstu cijele EU".

Na opasku novinara da bi to moglo trajati mjesecima, a plaće bi trebale biti isplaćene već u ponedjeljak, odgovorio je kako je kredit koji je bio uz državno jamstvo isplaćen putem dvije poslovne banke "trebao premostiti vremenski period od trenutka iskaza interesa i početka izrade programa restrukturiranja do trenutka njegovoga usvajanja".

Istaknuo je kako u ovom trenutku vlada nema "legitimni način za isplatiti plaću" te da "država nije, niti će isplaćivati plaće".

"Plaće mora osigurati Uprava Uljanik grupe i za brodogradilište u 3. maju i za brodogradilište u Uljaniku, dakle i u Rijeci i u Puli. Prema mojim informacijama koje stižu iz Pule i iz Rijeke, velik dio sredstava je već osiguran", rekao je Horvat.

Na pitanje što ako dođe do stečaja, jer vrijeme "curi" dok se čeka plan restrukturiranja, rekao je kako, ako Uprava inicira stečajne postupke, u oba brodogradilišta slijedi postupak kao i u inim drugim trgovačkim društvima koja su prošla kroz stečaj. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum