SPLIT

Split u skupini 60 CrAFt gradova za razvijanje klimatske neutralnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Split odabran je kao jedan od 60  CrAFt gradova, u kojima će se razvijati pilot projekti i modeli tranzicije prema klimatskoj neutralnosti, izvijestili su u petak iz splitske  Gradske uprave

CrAFt (Creating  Actionable  Futures.Actionable) projekt je stvaranja 'djelotvornih budućnosti'. Gradovi dobitnici, među kojim je i Split, objavljeni su u četvrtak na Europski dan istraživanja i inovacija  (European Research & Innovation  Days) a imat će podršku u provođenju održivih politika klimatske tranzicije i postati uzor drugim gradovima diljem Europe, navodi se u priopćenju.

Projekt je u sklopu EU programa Obzor (Horizon) koji u fokus stavlja inkluzivni pristup u kojem spaja građane, donositelje politika, umjetnost, znanost i lokalnu zajednicu u kreiranje uključivih modela tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u svojoj lokalnoj sredini.

Odabranih 60 gradova pridružuje se tzv. „sandbox cities“, odnosno gradovima-primjerima u kojima su se već uspješno implementirali neki od pilot projekata, a to su Amsterdam, Bologna i Prag.

CrAFt je trogodišnji program pokrenut u svibnju 2022. godine i dio je Novog Europskog Bauhausa, inicijative Europske unije koja predstavlja ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana, kažu iz splitske gradske uprave.

CaAFt gradovi će tako imati priliku sudjelovati u izradi suradničkih modela urbane transformacije, testirati najbolje prakse Novog europskog Bauhausa (NEB), učiti na uspješnim primjerima kroz studijske posjete i pristup bazi znanja, biti dio think-thanka nove generacije, dobiti podršku prema individualnim potrebama te sudjelovati u kampanjama diljem Europe.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of