TEMA ZA RAZBIBRIGU

SLUČAJ VELIKA MAĐARSKA: Pročitajte duhovit odgovor zorana Milanovića Viktoru Orbanu. Spominju se hipertrofija, kartomani, fetiš...

| Autor: Glas Istre

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napisao je odgovor svom kolegi iz Mađarske Viktoru Orbanu na mapu "velike Mađarske". Naime, Orban je uz svoju čestitku mađarskim maturantima priložio sliku Mađarske koja obuhvaća i veliki dio Hrvatske. 

Milanović je danas također objavio čestitku maturantima, s ciljem repliciranja Orbanu.

"Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost", napisao je Milanović.

Orban, notorni mađrski nacionalist i desničar, ovakve karte objavljivao je i ranije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini