ZAGREB

Slonjšak: Na Stazu slave splitskog sporta uvrstiti i paraolimpijce

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak preporučila je Gradu Splitu da se na Stazu slave splitskog sporta uvrste i paraolimpijski pobjednici i tako, osim odavanja individualnog priznanja, pošalje poruku o prihvaćanju i jednakosti osoba s invaliditetom u društvu. 

Preuređenjem Zapadne obale u travnju 2013. postavljena je Staza slave splitskog sporta na kojoj su postavljene brončane ploče 76 splitskih osvajača olimpijskih medalja od Olimpijskih igara u Londonu 1948., koji su osvojili ukupno 94 medalje u 11 sportova.  Staza slave splitskog sporta simboličko je odavanje priznanja vrhunskim splitskim sportašima i potvrda Splita kao grada olimpijskih pobjednika, podsjetila je u nedjelju Slonjšak i upozorila da Split nije odao priznanje splitskim paraolimpijcima.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u priopćenju kaže kako sa žaljenjem primjećuje da je Staza slavnih splitskog sporta podsjetnik na neravnopravan položaj osoba s invaliditetom u društvu u cijelosti pa i u  vrhunskom sportu jer su izostavljeni splitski paraolimpijski pobjednici.

Navodi da su izostavljeni: od prve splitske paraolimpijske pobjednice Antonie Balek koja je na Paraolimpijadi u Pekingu 2008.g. osvojila dvije zlatne medalje i pos­tavila svjetski rekord u bacanju koplja i kugle, preko Splićanke Anđele Mužinić koja je 2016. u Riu de Janeiru osvojila paraolimpijsko srebro u stolnom tenisu, pa do posljednjih najtrofejnijih hrvatskih ali i splitskih Paraolimpijskih igara u Tokiju, gdje je su hrvatski paraolimpijci osvojili ukupno sedam odličja od čega su dva srebra i jednu broncu osvojili splitski sportaši s invaliditetom: Anđela Mužinić (srebro, stolni tenis), Dino Sinovčić (bronca, plivanje) i Ivan Mikulić  (srebro, teakwondo).

Unatoč zabrani diskriminacije na temelju invaliditeta na svim područjima života i ljudskog djelovanja koja je propisana najvišim međunarodnim aktima i nacionalnim propisima i normativnoj izjednačenosti olimpijaca i paraolimpijaca kao vrhunskih sportaša prema Zakonu o sportu, Grad Split na ovoj simboličnoj razini još uvijek nije odao priznanje splitskim paraolimpijcima, stoji u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Osim odavanja individualnog priznanja osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, postavljanje ploča splitskim paraolimpijcima na Stazi slave splitskog sporta predstavljalo bi davanje simboličke podrške splitskom parasportu i poslalo važnu poruku o prihvaćanju i jednakosti osoba s invaliditetom u društvu, poručila je Slonjšak. 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je istaknula kako je stoga preporučila Gradu Splitu postavljanje brončanih ploča paraolipijskim pobjednicima na Stazi slavne splitskog sporta na Zapadnoj obali i time odavanja zasluženog priznanja za sav trud, rad i uspjeh splitskim paraolimpijcima koji to nedvojbeno zaslužuju. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini