ZAGREB

Škare Ožbolt se sastala s Romima, prozvala Tomaševića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt sastala se u nedjelju s predstavnicima romske nacionalne manjine, pri čemu je kritizirala stavku socijalnih politika iz programa platforme Možemo, koja se bavi uključivanjem Romkinja i Roma.

Škare Ožbolt je s predstavnicima Roma razgovarala o načinu njihova uključivanja u život i stambenom zbrinjavaju.

Odgovorila je i na upit o Tomaševićevoj ideji stambenog zbrinjavanja Roma ustvrdivši da Tomašević zagovara stambeno zbrinjavanje zagrebačkih građana romske nacionalnosti na području Jakuševca, kako bi se isti nastavili baviti otpadom.

"Za nekoga tko tvrdi da je posjetio šezdesetak zemalja i u nekoliko njih radio kao konzultant, iako još ne znamo za što, očekivalo bi se da dobro poznaje diskriminatorne društvene prakse i, osobito, da je vrlo osjetljiv na njihove prikrivene oblike", poručila je Škare Ožbolt.

"Umjesto da podrži strategije kojima se prekida začarani krug njihova siromaštva, Tomašević ih u tome cementira", rekla je.

Rekla i kao se Romi ne bave otpadom zato što su za to predodređeni rođenjem, nego zato što je to jedna od malog broja niša koji im je društvo povijesno prepustilo.

"Prema našim građanima Romima, kao društvo, imamo obvezu osnažiti ih, a ne ponovno getoizirati. Uostalom, kao osoba koja je, kako kaže, proputovala svijet, Tomašević bi morao znati da je stambeno zbrinjavanje diskriminiranih manjina vrlo osjetljivo pitanje i da su projekti, slični onom kojeg on predlaže, propali diljem svijeta, od Portugala do Indije", poručila je Škare Ožbolt u priopćenju.

U programu platforme Možemo, u dijelu socijalnih politika, navodi se kako žele priključiti romska naselja na komunalnu infrastrukturu te im osigurati bolje uvjete života.

"Za one koji se žele preseliti iz stanovanja s neadekvatnim uvjetima i koje je teško priključiti na infrastrukturu, omogućit ćemo zbrinjavanje u sustavu javnog stanovanja, pri čemu ćemo uzimati u obzir specifičnosti zanimanja s kojima se neki Romi i Romkinje bave (poput prikupljanja sirovina)", stoji u predizbornom programu platforme Možemo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater