SISAK

Sisak: Grad financirao plakate s gradonačelnicom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sisak i okolica u subotu su osvanuli s desetak jumbo plakata na kojima su fotografija gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP) i poruke "Uspjeli smo! Siščani će imati pravo na 100 posto državne obnove", te "Sisak je 100 posto hrvatski", a plakate je financirao Grad.

Plakati su u Sisku izazvali različite komentare, pa tako neki smatraju da su u funkciji predizborne kampanje za lokalne izbore, koja još nije službeno počela, a postavljaju i pitanje tko ih je financirao i u kojem iznosu.

Iz odgovora sisačke gradonačelnice Ikić Baniček dade se zaključiti da je plakate financirao Grad Sisak, ali ne navodi u kojem iznosu.

"Grad cijelu godinu objavljuje projekte na plakatima i to nije ništa novo u Sisku", odgovorila je gradonačelnica na upit tko je financirao plakate, s kojim iznosom te drži li primjerenim niti mjesec dana nakon strašnog potresa ići sa takvim plakatima i nije li novčana sredstva bilo korisnije usmjeriti u nešto drugo.

"Grad Sisak kontinuirano komunicira s građanima preko jumbo plakata te sam božićnu čestitku zamijenila s bitnom informacijom za sve Siščane koji su zadnjih dana bili opterećeni s glavinjanjem Vlade oko obnove Siska. Drago mi je da Sisak i Siščani neće biti diskriminirani i da će imati pravo na 100 posto obnove“, odgovorila je Ikić-Baniček.

U svom je odgovoru spomenula i HDZ navodeći kako su "organizirani napadi" na nju iz te stranke krenuli kad je počela javno govoriti što sve ne funkcionira na terenu.

"Meni je jasno da im ja smetam i da ne mogu podnijeti bilo što što radim, ali moj posao je da se i dalje borim za Sisak i Siščane. Bilo bi bolje da spin-doktor HDZ-a u Sisku Krešo Macan svoje napade protiv mene usmjeri na promoviranje svog bezličnog kandidata. Vidim da je uspješan u organiziranju hajke na nekoga, no ne opterećujem se s time“, navela je Ikić Baniček.

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kažu da nemaju službenih informacija o sisačkim plakatima, a da se po onome što pišu mediji može vidjeti da se građane ne poziva da se glasuje za nekog kandidata. Osim toga, dodaju, DIP nema informacije tko će biti kandidati za sisačkog gradonačelnika, jer još nitko nije otvorio poseban račun za financiranje kampanje koji bi upućivao da to želi biti.

S obzirom na poruke s plakata, dade se zaključiti da se njima 'cilja' na najavu vladajućih da će se i Sisak naći na popisu gradova kojima će država u cijelosti financirati obnovu neuporabljivih i privremeno neuporabljivih stambenih objekata na području za koje je proglašena katastrofa.

Najavljeno je to amandmanom vladajućeg HDZ-a na zakonski prijedlog da se Zakon o obnovi od potresa Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na Sisačko-moslavačku županiju, a o kojem će Hrvatski sabor odlučivati idući tjedan.

Ikić Baniček je ranije poručila da je prvotno predloženi model financiranja 60:20:20 za Siščane neprihvatljiv, te kako obnovu Siska država mora financirati u cjelokupnom iznosu.

Najavu da će država u cijelosti financirati obnovu, smatra kako je to zasluga i njenih pritisaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater