ZAGREB

Seizmolog Kuk demantirao najavu jačeg potresa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Seizmolog Krešimir Kuk u nedjelju je nakon potresa u Zagrebu demantirao informacije da će uslijediti jači, katastrofalni potresi, no rekao je i da je realno očekivati da će biti još podrhtavanja tla.

Potresa će još biti, to je normalna pojava nakon gotovo svakog ovako jakog potresa, ali ne postoje metode i proračuni koji bi najavili da slijedi jači i katastrofalniji potres, rekao je Kuk iz Seizmološke službe na konferenciji za novinare Ravnateljstva civilne zaštite. 

Po sadašnjim podacima, potres nije izazvao ljudske žrtve, niti katastrofalna oštećenja, istaknuo je Kuk nakon snažnog potresa koji je jutros pogodio zagrebačko područje.

Upozorio je da se proširila velika panika koju je potrebno smiriti, jer će panika napraviti puno više negativnih efekata iako je daljnje podrhtavanje tla realno očekivati.

 Treba voditi računa da su opasne zgrade u centru grada jer već sada s njih pada žbuka i cigla.

U naknadnim potresima, ako ih bude, ne treba boraviti uz  zgrade s kojih se nešto može srušiti, a naknadno će biti rečeno koje zgrade eventualno treba evakuirati.

Kuk je pozvao građane da ne podliježu panici i vode računa da je i dalje prisutna opasnost od zaraze koronavirusom.

 "Treba izbjegavati bliske kontakte  i prehladu jer će svi misliti da imaju koronavirus i pohrliti u bolnice. U trenutku kada potres započne, treba bježati iz visokih zgrada, ne ići u liftove ni na stepeništa. To su najopasnija mjesta u zgradama. Onaj tko ne može odmah izaći van, treba se skloniti u dijelu zgrade koji procijeni da je najsigurniji. Tek nakon trešnje treba izaći iz zgrade, nikako ne za vrijeme trešnje", ističe Kuk.

Pozvao je građane da paze na plin i zatvaraju ventile,  jer  za vrijeme jačih potres može doći do požara i eksplozija.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of